Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Білорусь каже, що має докази погроз літаку "Белавиа" винищувачами

У МЗС Білорусі пообіцяли оприлюднити докази погроз українського диспетчера екіпажу літака авіакомпанії "Белавиа" підняти у повітря бойову авіацію. Про це заявив речник МЗС Білорусі Дмитро Мирончик, додавши, що наразі очікують на реакцію та вибачень української сторони.

"Якщо її не буде і далі, то ми будемо змушені зробити наступні кроки, аж до опублікування розшифровки перемовин членів екіпажу з українським диспетчером", - заявив пан Мирончик.

Він додав, що Білорусь має розшифровку перемовин екіпажу літака "Белавиа" рейсу Київ-Мінськ з українським диспетчером.

"В цьому документі є чіткі заяви про погрозу застосування бойової авіації у випадку, якщо літак не розвернеться у Київ", - додав пан Мирончик.

Він вказав, що із розмови чітко зрозуміло, що ці слова диспетчера – не його ініціатива, а вказівка з іншого "конкретного" відомства.

21 жовтня літак "Белавиа" зі 136 пасажирами та шістьома членами екіпажу на борту, був змушений повернутися до Києва після вказівок диспетчера "Украероруху".

У компанії заявили, що екіпажу погрожували використанням винищувачів.

Українські правоохоронці зняли з борту громадянина Вірменії, проте через кілька годин він вилетів до Білорусі.

У зв'язку з інцидентом МЗС Білорусі вручило ноту протесту тимчасовому повіреному у справах України в Мінську Валерієві Джигуну та вимагає вибачень.

У Службі безпеки України назвали "абсурдними" припущення про те, що проти літака, що виконував рейс за маршрутом Київ–Мінськ, могли бути застосовані винищувачі.

"Інформації про те, що готувався підйом у повітря якихось військових літаків у зв’язку з цією ситуацією, у нас абсолютно немає", - заявив керівник апарату голови СБУ Олександр Ткачук.

BBC Україна

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ