Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Більше половини українців, які їдуть на роботу у Польщу, не обізнані в умовах проходження карантину

За останні два місяці в Польщі почастішали випадки, коли недоброчесні компанії або роботодавці лишають напризволяще українців під час обов‘язкового 10 -денного карантину, і люди вимушені перебувати без продуктів та засобів гігієни.

В таку ситуацію потрапляють найчастіше дві категорії українських трудових мігрантів, повідомляє Аналітичний центр компанії з міжнародного працевлаштування Gremi Personal.

Перша категорія – це ті, хто намагається самостійно знайти роботу в Польщі. Головна проблема - готелі та власники приватного житла не хочуть приймати їх, коли дізнаються, що метою оренди є карантин. Люди не достатньо обізнані про умови карантину і вони або не беруть з собою достатньо грошей, або потім їм нікому доставити продукти і вони порушують карантин, через що отримують величезний штраф до 30 тис злотих (приблизно 7800 дол).

Друга категорія ризику - ті, хто користуються послугами дрібних або не ліцензованих компаній-посередників. Такі компанії економлять на всьому, селять людей в антисанітарні умови, якщо серед них трапляються випадки зараження на COVID – не надают вчасного доступу до медичної допомоги. Часто людям не вистачає їжі. Один із останніх випадків трапився місяць тому в Сілезії, де «заручниками» ситуації стали 18 українців, про яких роботодавець просто забув на карантині і люди вимушені були голодувати та перехворіли на Covid.

«В обох вищеописаних випадках, люди потрапляють у пастку. І досидіти карантин не мають можливості (через брак грошей або продуктів) і не можуть повернутися до України, оскільки все ще перебувають на 10-денному карантині і їх просто не випустять з Польщі, - пояснює ситуацію власник компанії з міжнародного працевлаштування GremiPersonal Євген Кириченко.- Наприклад ми в компанії завжди пояснюємо, що з собою людям треба мати приблизно 500 злотих для періоду карантину. Це якщо людина їде з нами та відбуває карантин в наших карантинних центрах. Якщо самостійно – то треба мати щонайменше 1000 злотих. У нас працюють повністю облаштовані карантинні центри по всій Польщі. Кожні кілька днів ми купуємо людям їжу та все необхідне, за які вони платять самі. Але навіть при такому інформуванні кожен четвертий приїжджає без достатньої суми грошей і тоді ми даємо їм необхідний аванс в рахунок майбутньої зарплатні.»

Щоби не потрапити в карантинну пастку в Польщі, Аналітичний центр компанії Gremi Personal рекомендує:

Користуйтесь послугами авторитетних та відомих компаній по працевлаштуванню, які мають необхідні ліцензії, власні карантинні центри. Уважно перевіряйте наскільки компанія є великою (чисельність філіалів, працівників), наскільки легко отримати інформацію про її власників чи зв‘язатися з ними, чи є компанія публічною (наскільки вона представленні у пресі та соціальних мережах,які про неї відгуки).

Якщо ви їдете працевлаштовуватись самостійно – заздалегідь потурбуйтесь про житло для проходження карантину та візьміть достатню суму на його оплату та на харчування. Це мінімум 1000 злотих (260 дол). Якщо їдете з перевіреною компанією в їх карантинні центри - як правило, сума менша - мінімум 500 злотих(130 дол) . Якщо вам обіцяють безкоштовне проживання та харчування на карантині – це абсолютно шахрайська схема. При необхідності - доброчесна компанія завжди запропонує вам аванс для оплати перебування на карантині в рахунок першої зарплатні, а також повністю налагодить доставку необхідних продуктів на карантинне житло.

Додатково

Українці, які в’їжджають з України до Польщі з метою працевлаштування, зобов’язані надати працівнику Прикордонної служби Польщі адресу місця проживання або перебування, за якою вони будуть дотримуватися обов’язкової самоізоляції

Карантин триває 10 днів з дня після перетину кордону. Особа, котра зобов'язана пройти карантин, не може залишити місце проживання чи перебування; можливо лише з метою госпіталізації або за згодою санітарного інспектора. Порушення карантину карається штрафом до 30 000 злотих, депортацією та забороною на в‘їзд до ЄС щонайменше на 5 років.

Аналітичний центр

компанії з міжнародного працевлаштування Gremi Personal

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ