Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Біля Львова освятили закритий монастир Бенедиктинок.

Фото Наталя Стареправо
Фото Наталя Стареправо
Фото Наталя Стареправо
Фото Наталя Стареправо
Фото Наталя Стареправо
Фото Наталя Стареправо
Фото Наталя Стареправо
Фото Наталя Стареправо
Фото Наталя Стареправо
Фото Наталя Стареправо
1/5
Відтепер у Солонці, що біля Львова, діятиме новозбудований монастир Сестер Бенедиктинок під покровом святого Йосифа.

Орден відновить свою діяльність у Львові після 80 років перерви. Раніше Бенедиктинки служили тут  ще до війни, поки комуністична влада не закрила монастирі. Саме на запрошення Митрополита Мечислава  Мокшицького, монахинь з Житомира делегують на Львівщину  для створення нової спільноти. При монастирі діятиме храм на честь св. Бенедикта. У храмі служитимуть отці-бенедиктинці, які візьмуть під душпастирську опіку новий осередок, - передає Духовна велич Львова.

На свято прибули римо-католицькі єпископи зі всієї України, зокрема єпископ-помічник Львівської архидієцезії Едвард Кава,   сестри-бенедиктинки з Житомира та отці-бенедиктинці з Польщі. Серед них і Отець Максиміліан Навара OSB — бенедиктинець із абатства в Любліні, настоятель бенедиктинської Конгрегації "Благовіщення Пресвятій Діві Марії".  Окрім того, були присутні прихожани, жертводавці  й усі причетні до будівництва осередку. Саму ж урочистість  очолив Митрополит і Архиєпископ Львівський РКЦ Мечислав Мокшицький. Урочистий чин  Владика розпочав з освячення дзвону св. Йосифа. Тоді освятив й храм на честь св. Бенедикта, де розпочав Месу, яка звучала українською та польською мовами.

"Від моменту освячення ця будівля стане Божим домом й святим місцем, гідним нашої шани та турботи, – говорить Митрополит Мечислав. – Переступивши поріг цієї святині, пам’ятаймо про те, що ми входимо в Божий простір благодаті, яка допомагає впорядкувати наші стосунки з Богом, людьми й самим собою. Ми маємо  двох покровителів-святих цього храму й монастиря – святого Йосифа та святого Бенедикта, які опікуватимуться монашою спільнотою й допоможуть пізнати нам віру. Нехай цей монастир стане місцем молитви й праці, що є девізом Бенедиктинського Ордену".

Особливим урочистим символом освячення було єлеопомазання миром вівтаря та стін храму. Митрополит Мечислав Мокшицький наприкінці особисто висловив подяку усім причетним до будівництва храму й монастиря, зокрема жертводавцям й виконавцям ремонтних робіт. Також Владика передав монастир у Солонці в руки сестри Клари, абатиси монастиря Бенедиктинок у Житомирі.

"Машина безбожного терору намагалася знищити святині й змусила покинути сестер-бенедиктинок з монастирів у Львові. Сьогодні відбулось наше символічне повернення, як відновлення нашої місії на цих теренах. Віримо, що разом зможемо тут побудувати оазу миру та духовності під опікою наших покровителів.  Як Солонка є брамою Львова, так нехай і цей монастир стане брамою неба для багатьох", – поділилась сестра-абатиса Клара.

Під час урочистості освячення осередку й передання в руки ордену Бенедиктинців офіційно зафіксували як історичний факт, який Архиєпископ Мечислав Мокшицький підтвердив своїм підписом. Опісля Святої Меси відбулось освячення новозбудованого монастиря сестер Бенедиктинок. Наразі там житимуть троє монахинь. Нагадаємо, що Сестри Бенедиктинки контемплятивні ведуть закритий спосіб життя – поза містом, не проводячи час назовні. Однак гостинно приймуть кожного, хто завітає до їхнього монастиря.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ