Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Блаженніший Любомир був духовним батьком нашого народу, - Глава УГКЦ Святослав

Сьогодні вся українська громада в Україні в цілому світі з болем переживає цю велику втрату. Мільйони людей на різних континентах, різних релігій, різних християнських конфесій різних народів схиляють свої голови в глибокій пошані перед цією праведною особою. Про це сьогодні, 1 червня, сказав Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав під час прес-брифінгу з приводу сумної звістки про відхід у вічність Архієпископа-емерита Блаженнішого Любомира Гузара.
УГКЦ

«З великим болем і смутком сповіщаємо, що вчора, 31 травня, на 85-му році свого святого життя по 18.30 за київським часом упокоївся в Бозі великий пастир нашої Церкви, велика Людина, великий Християнин, великий Українець Блаженніший Любомир Гузар», – з сумом повідомив Глава Церкви, повідомляє Департамент інформації УГКЦ.

«Блаженніший Любомир був духовним батьком нашого народу. У його присутності всі ми почувалися захищеними, певними, а сьогодні всі ми в одну мить осиротіли», – відзначив Предстоятель.

Блаженніший Святослав розповів, що Церква сьогодні починає молитовні чування і стояння, супруводжуючи Блаженнішого Любомира у його дорозі, у його Пасхальній мандрівці до дому Небесного Отця.

Сьогодні вранці з ним попрощалася його найближча спільнота сестер, отців, семінаристів у Княжичах, де він проживав упродовж останніх років свого життя.

"Зараз траурний кортеж вирушає до Львова, до його родинного міста, де він народився, де мешкає його родина, до міста, де 26 січня 2001 року він зійшов на престіл Києво-Галицьких Верховних архієпископів і очолив нашу Церкву.

Львів’яни і всі люди доброї волі зможуть попрощатися з Блаженнішим Любомиром у п’ятницю, 2 червня, і в суботу, 3 червня. Сьогодні тіло Блаженнішого Любомира прибуде до Львова до архікатедрального собору Святого Юра близько 19 години вечора.

Завтра о 10.00 годині ранку буде відслужено Заупокійну Божественну Літургію. Собор буде відчинено у вдень і вночі.

У суботу, 3 червня, о 9.00 годині ранку ми відслужимо Заупокійну Архієрейську Літургію і тоді розпочнеться скорботна хода вулицями княжого міста Львова, яка завершиться у храмі Архистратига Михаїла – монастирі монахів Студійського уставу", - розповів Блаженніший Святослав.

"Ми сподіваємося, що з Божою допомогою, вранці в неділю, 4 червня, його тіло прибуде до Патріаршого Собору Воскресіння Христового. Усі кияни, мешканці та гості міста зможуть попрощатися з Блаженнішим Любомиром упродовж неділі і понеділка зранку.

У Свято П’ятидесятниці в Патріаршому Соборі в присутності його тлінних останків буде відслужено три Божественних Літургії: о 7.30, о 9.00 та об 11.00. Одразу після останньої Літургії ми будемо служити Вечірню з коліноприклонними молитвами, прикликаючи Духа Святого на нашу Церкву і на наш народ.

Цього ж дня в неділю о 18.00 годині у Патріаршому Соборі в Києві відбуватиметься Чин Архієрейського похорону. Відтак будуть молитовні читання цілу ніч з читаннями Божественного Євангелія.

У понеділок, 5 червня, об 11.00 відбудеться скорботна Архієрейська Божественна Літургія з Чином погребення", - зазначив Глава Церкви.

«Блаженніший Любомир буде похований тут, у Патріаршому Соборі Воскресіння Христового, у його крипті, як його будівничий, як його найбільший скарб, як той, що стає великим і непорушним наріжним каменем цієї святині навіки», – додав насамкінець Блаженніший Святослав.

Відзначимо, сьогодні у Львові оголошено день жалоби. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ