Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Блаженнійший Митрополит Епіфаній відвідав Вестмінстерське абатство

Блаженнійший Митрополит Епіфаній зустрівся з Архієпископом Кентерберійським Джастіном Уелбі та відвідав Вестмінстерське абатство. Про це повідомила пресслужба Київської Митрополії Української Православної Церкви (ПЦУ).

7 липня 2022 р. під час візиту до Лондона, Великобританія, Блаженнійший Митрополит Київський і всієї України Епіфаній у Ламбетському палаці, офіційній резиденції духовного очільника Церкви Англії та англіканської світової спільноти, зустрівся з Архієпископом Кентерберійським Джастіном Уелбі. Предстоятеля ПЦУ супроводжував заступник голови Управління зовнішніх церковних зв’язків архієпископ Євстратій.

Біля воріт палацу гостей з України зустрів капелан Архієпископа священик Тосін Оладіпо, а сам Архієпископ – на подвір’ї резиденції. Аплодисментами вітали Предстоятеля Православної Церкви України на сходах Ламбетського палацу його співробітники.

Під час розмови духовний очільник Церкви Англії та лідер англіканської світової спільноти Архієпископ Уелбі висловив солідарність з народом України, а також з Православною Церквою України в час жорстокої неспровокованої агресії з боку Росії. «Спілкування з християнами, які страждають, спрямовує нас до кращого розуміння Хреста Христового» – зазначив Архієпископ.

Митрополит Епіфаній розповів духовному лідеру Церкви Англії про особистий досвід подолання викликів війни, про побачене і почуте в деокупованих містах і селах, про соціальну працю ПЦУ, спрямовану на допомогу потребам постраждалих, а також про життя українського православ’я і зміни, які відбуваються у зв’язку з війною.

«Ми вдячні Вам, вдячні всім християнам і людям доброї волі у цілому світі за ту допомогу, підтримку, за те співчуття, яке отримує Україна. А особливо ми вдячні за молитву. Бо ми віримо, що Господь чує щирі молитви і допомагає тим, хто бореться зі злом.

На нашу землю прийшло справжнє зло. Коли ви бачите масове поховання жертв російського геноциду проти мирних мешканців Бучі, як бачив я у перші дні після деокупації, коли ви чуєте свідчення постраждалих про смерть їхніх рідних та близьких, про нелюдську жорстокість і насильство, які чинили російські окупанти – ви розумієте, що ними рухають не якісь духовні цінності, але ними рухає диявольська ненависть і злоба. Бо нормальна людина не здатна до такої жорстокості» – сказав митрополит Епіфаній.

Він підкреслив, що кожен день війни приносить нові страждання, а тому для України потрібна якнайбільша допомога у боротьбі з агресором, щоби зупинити його і не дати, зруйнувавши Україну, продовжити поширення зла в інших країнах Європи. «Український народ дуже страждає від цієї жорстокої війни. Кожен день гине дуже багато людей, буквально кожен день, і це в тому числі діти, люди похилого віку, мирні жителі, мирні громадяни. Це та страшна ціна, яку наш народ платить за свою свободу і право на мирне існування. Ми дуже вдячні за вашу молитовну підтримку, а також за всю ту допомогу, яку надають нам народ і уряд Великобританії» – відзначив Блаженнійший Митрополит.

Архієпископ Уелбі сказав, що Церква Англії та він особисто категорично засуджують як воєнні злочини, вчинені російською армією, так і намагання глави Московського Патріархату Кирила Гундяєва виправдати їх. «Жорстокість окупації була надзвичайною», – сказав він.

Архієпископ Кентерберійський запросив гостей з України бути присутніми на денній євхаристії, яке він звершив у каплиці палацу. Під час служіння звучали молитви про мир в Україні, про людей, які страждають та Божу милість до них. Архієпископ Джастін Уелбі наприкінці служіння встав на коліна і попросив благословення від Митрополита Епіфанія, а також запросив його дати благословення для всього зібрання.

У своїй проповіді Архієпископ сказав: «Ми знаємо, що перед нами ті, хто несе важкий тягар лідерства у війні. Молімося, щоб наша любов до них та їхнього народу, а також наш мир, яким ми їх благословляємо, зміцнили їх на важкому та тернистому шляху, яким вони йдуть у цей час».

У заступницькій молитві під час богослужіння Архиєпископ Джастін сказав: «Просимо, Боже, миру в Україні, перемоги над злом, припинення страждань народу і припинення потреби молодим людям жертвувати своє життя. Ми молимося, щоби церкви відповідали потребам людей. Ми молимося про Твою милість, Боже».

На честь Предстоятеля Православної Церкви України було дано офіційний обід, після якого спілкування продовжилося у розширеному складі учасників. Серед присутніх були лорд Річард Чартрес, колишній єпископ Лондона, преподобний професор Джеймс Уолтерс, директор Центру віри Лондонської школи економіки, і преподобний доктор Джеймі Хоукі, канонік Вестмінстерського абатства, та співробітники Архієпископства.

Під час круглого столу йшлося про вчення Христа про любов, про те, як воно формує віру Англіканської та Православної Церков і як воно втілюється в життя в Україні.

Архієпископ Джастін запевнив українських гостей Англіканської Церкви у постійній підтримці народу України, зокрема шляхом збору коштів на гуманітарну допомогу і прийому біженців.

Митрополит Епіфаній та архієпископ Євстратій поділилися розповідями про життя та служіння серед лихоліття війни. Зустріч завершилася обміном подарунками та обговоренням продовження екуменічних відносин. «Ми будемо раді бачити Вас у Києві та прийняти Вас так само тепло, як Ви приймаєте нас, засвідчуючи справжню любов до ближніх, як це заповідав нам Господь» – сказав на прощання Митрополит Епіфаній.

На запрошення каноніка Вестмінстерського абатства преподобного Джеймі Хоукі Блаженнійший Митрополит Епіфаній та архієпископ Євстратій відвідали цю англійську національну святиню, де були присутні на вечірній молитві. Доктор Хоукі розповів гостям з України про історію абатства та про шанування короля Едуарда Сповідника, каплиця з тілом якого знаходиться за вівтарем собору.

Дорогою до абатства Блаженнійший владика зустрів делегацію українських парламентарів, які перебували з офіційним візитом в Лондоні, та на їхнє прохання закликав на них Боже благословення.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ