Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Блокада окупованого РФ Криму може тривати півроку, - Джемілєв

Лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв розповів про те, чого домагаються кримські татари, які заблокували траси для проїзду вантажних машин з товарами в окупований РФ Крим. Про це він повідомив в інтерв'ю "Німецькій хвилі".

"Ми готові і на місяць, і на півроку. Крім транспортної блокади Криму, ми збираємося ще наполягати і на відключенні електропостачання Криму, на скасуванні угоди про постачання електроенергії в окупований Донбас і Крим між Україною і Росією. Росія поставляє електроенергію в Донбас, а у відповідь Україна забезпечує Крим. На наш погляд, це суперечить нашим національним інтересам", - зазначив Джемілєв.

Лідер кримських татар розповів про вимоги учасників акції до влади РФ та українською уряду.

За його словами, від влади РФ протестуючі вимагають звільнити всіх українських політв'язнів, розслідувати 22 вбивства кримських татар у Криму за час окупації, відновлення всіх демократичних свобод на півострові, повернення розграбованого під час анексії майна близько 40 тис. українських підприємств, а також виведення окупаційних військ.

"Ми знаємо, що утримання Криму в такому депресивному стані, як зараз, щорічно обходиться і буде обходитися РФ в 3-4 млрд доларів. Ми хочемо, щоб ще дорожче обходилося, бо доставляти продукти та інші товари по повітрю або по морю в Крим куди більш затратно", - зазначив Джемілєв.

За його словами, від українського уряду протестувальники вимагають скасування закону "Про вільну економічну зону Крим", тобто, автоматичної заборони на всі вантажні перевезення на півострів.

"Кримські татари проти того, щоб українські продукти харчування та інші товари вільно ввозилися на територію Криму. Меджліс наполягає на тому, що Україна не може і далі дозволяти вантажоперевезення, які здійснюються на підставі закону "Про вільну економічну зону Крим", прийнятого у вересні минулого року", - підкреслив Джемільов.

Нагадаємо, з 20 вересня кілька сотень людей переважно з числа кримських татар і бійців ДУК Правий сектор за підтримки силовиків блокують ввезення товарів з материкової України в окупований Крим. Всі три дороги, що ведуть на півострів, перекриті активістами в районі пропускних пунктів Чонгар, Чаплинка і Каланчак. На адміністративному кордоні з Кримом скупчилися сотні вантажних фур. Безперешкодно в'їхати на півострів може тільки легковий транспорт.

Цензор.НЕТ

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ