Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Бої у Карабасі: Баку і Єреван звинувачують одне одного

Вірменія і Азербайджан обмінялися звинуваченнями через загострення конфлікту у Нагірному Карабасі, де в ніч на суботу знову почалися бої.

Азербайджан заявляє, що по їхніх підрозділах, які дислоковані в зоні конфлікту, стріляли з великокаліберних знарядь. Вірменія стверджує, що азербайджанська сторона першою відкрила артилерійський вогонь, після чого застосувала танки і вертольоти.

Обидві країни повідомляють про вбитих і поранених, в тому числі дітей.

Оборонне відомство Азербайджану заявило про жертви серед мирного населення, а також про 12 загиблих військовослужбовців, один збитий вертоліт МІ-24 і танк, що підірвався на міні. У той же час, за даними міністерства, вірменська армія втратила шість танків, 15 артилерійських установок, а також понад 100 убитих і поранених.

Однак міністерство оборони Вірменії спростувало ці повідомлення. Прес-секретар міністра оборони Вірменії Арцруни Ованесян назвав це дезінформацією і заявив, що вони не мають нічого спільного з дійсністю.

"Напружена ситуація спостерігається на південному напрямку лінії зіткнення вірменських та азербайджанських сил. На цьому напрямку тривають певні бойові дії", - додав він.

"Військового рішення не існує"

Раніше президент Росії Володимир Путін висловив співчуття, що ситуація в зоні карабаського конфлікту "знову скотилася до збройного протистояння", повідомив його прес-секретар Дмитро Пєсков, додавши, що Путін "закликає сторони конфлікту до негайного припинення вогню і прояву стриманості".

З аналогічним закликом звернулася і представник МЗС Росії Марія Захарова, заявивши, що російська сторона вже приступила до консультацій з партнерами у Мінській групі ОБСЄ.

У загостренні ситуації в Нагірному Карабасі сторони звинувачують одна одну

Пізніше співголови Мінської групи - представники Росії, США і Франції - також виступили з заявою з приводу карабахських подій.

"Ми рішуче засуджуємо використання сили і висловлюємо співчуття у зв'язку з безглуздими жертвами, в тому числі серед цивільних осіб", - йдеться, зокрема, в заяві, яка закликає "сторони припинити вогонь і вжити всіх необхідних заходів з метою стабілізації ситуації".

"Ми знову підтверджуємо, що немає альтернативи мирному врегулюванню конфлікту шляхом переговорів, і що не існує військового вирішення", - впевнені в ОБСЄ.

Повідомляється, що міністр оборони РФ Сергій Шойгу зв'язався зі своїми колегами - міністром оборони Вірменії Сейраном Оганяном і міністром оборони Азербайджану Закіром Гасановим - і обговорив з ними можливі дії щодо стабілізації ситуації.

100-річний конфлікт

Карабахський конфлікт почався більше 100 років тому. Причинами конфлікту називають суперництво за цю територію між вірменами, які є переважно християнами, і мусульманським впливом тюркських і перських народів.

Конфлікт між Азербайджаном і Вірменією через Нагірний Карабах почався 1988 року, коли населена переважно вірменами Нагірно-Карабаська автономна область заявила про свій вихід з Азербайджанської РСР. Регіональний парламент прийняв рішення про входження до складу Вірменської РСР, напруга в регіоні призвела до сплеску насильства.

Етнічні азербайджанці, які до війни становили близько чверті населення регіону, втекли з Карабаху та Вірменії, а з Азербайджану були змушені втікати етнічні вірмени.

У 1994 році за посередництва Москви підписали перемир'я, яке поклало кінець активним бойовим діям в регіоні, але Карабах залишився під контролем Вірменії.

Мирне врегулювання конфлікту зайшло в глухий кут після переговорів лідерів Вірменії і Азербайджану у 2009 році, після чого сталося кілька серйозних збройних інцидентів на кордоні.

Слово "Карабах" походить з тюрксько-перського словосполучення, що означає "чорний сад".

ВВС Україна

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ