Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Вірменія готова до переговорів про припинення вогню в Нагірному Карабасі

Міністерство закордонних справ Вірменії заявило, що готове почати переговори з Азербайджаном про припинення вогню в Нагірному Карабасі.

Про це повідомляє пресслужба МЗС Вірменії, пише Громадське.

Закордонне відомство заявило, що країна «залишається прихильною мирному врегулюванню нагірно-карабахського конфлікту».

Зазначають, що Вірменія готова працювати з країнами-співголовами Мінської групи ОБСЄ, які можуть виступити посередниками в переговорах про припинення вогню.

У Вірменії також заявили, що дії Азербайджану, Туреччини та участь іноземних бойовиків «підривають регіональну безпеку, і це значно підвищує ризик великомасштабної війни».

Про яке посередництво йдеться?

У 1994 році за посередництва Росії Вірменія та Азербайджан підписали угоду про припинення вогню. З 1992 року врегулювання конфлікту здійснюється через так звану Мінську групу ОБСЄ, засновану Францією, Росією та США. За весь цей час Вірменія з Азербайджаном так і не змогли укласти мирної угоди.

Що сталося між Азербайджаном і Вірменією?

Зранку 27 вересня на кордоні країн, у регіоні Нагірного Карабаху, відновилися бойові дії. Сторони звинувачують одна одну в провокації конфлікту.

В Азербайджані, Вірменії та невизнаній Нагірно-Карабаській республіці оголосили воєнні стани та мобілізацію. Країни повідомляють про десятки загиблих і поранених військових та цивільних.

ЄС, НАТО, Україна та Росія закликають країни припинити бойові дії та відновити перемовини. Натомість Туреччина заявила, що підтримуватиме дії Азербайджану та назвала Вірменію «найбільшою загрозою миру в регіоні».

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ