Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Боротьба з домашнім насильством на Львівщині: у Трускавці вже тиждень працює притулок для жінок та дітей

Головна спеціалістка департаменту соціального захисту населення Львівської ОДА Наталія Горун у коментарі Гал-інфо розповіла про відкриття у Трускавці та роботу притулку для тимчасового проживання матерів і дітей, які постраждали від домашнього насильства.
Головна спеціалістка департаменту соціального захисту населення Львівської ОДА Наталія Горун.

За інформацією Наталії Горун, минулого року до уповноважених органів на Львівщині надійшло понад 19 тис. звернень щодо домашнього насильства, але не всі від жінок, є від чоловіків та дітей. У відсотковому співвідношенні - 89% від жінок, 10% від чоловіків та 1% від дітей. Якщо порівнювати з позаминулим роком, то кількість звернень зросла втричі. За словами Наталії Горун, це пов'язано як з карантинними обмеженнями і втратою роботи, так і з підвищенням рівня обізнаності про можливості різних видів допомоги у випадках домашнього насильства. Одним з варіантів допомоги є притулок для жінок та дітей, що постраждали від домашнього насильства.

Притулок знаходиться у Трускавці. Там одночасно зможуть перебувати 10 жінок і 10 дітей. У притулку вони зможуть бути до 90 днів, але у разі потреби цей термін можна буде продовжити до пів року.

“Варто розуміти, що це не готель. У притулку з жінкою ведеться робота, вона проходить план реабілітації, її беруть під соціальний супровід, якщо є дитина, з нею працює соціальний педагог. Якщо жінка не погоджується на такі умови, вона не може перебувати у притулку, бо ми надаємо комплексну допомогу. Це не лише місце безпечного перебування”, - розповіла Наталія Горун.

Департамент соціального захисту населення Львівської ОДА про відкриття притулку повідомив поліцію, громадські організації, розіслав листи до організацій охорони здоров'я та освіти, до служб у справах дітей, голів ОТГ. Будь-хто з них зможе перенаправити жінку у притулок. Крім того, номер телефону притулку - 067 009 94 01 - загальнодоступний. Жінка може напряму зателефонувати й дізнатися всю інформацію.

Також Наталія Горун розповіла, що у притулку передбачили захист на випадок, якщо хтось дізнається адресу.

“У кожному притулку бувають ситуації, коли сама жінка телефонує і каже чоловікові, звідки її забрати. На такі випадки двері у притулку завжди зачинені, а у чергового адміністратора є кнопка виклику охорони. Сторонні зайти загалом не можуть. Крім того, коли жінка потрапляє до притулку вона підписує розписку про нерозголошення адреси закладу. Звичайно ми розуміємо, що у Трускавці місцеві швидко зорієнтуються, бо місто невелике, але притулок — це обласний заклад, жінки будуть потрапляти з усієї області, тому ми не думаємо, що будуть небезпечні випадки”, - пояснила пані Наталія.

Притулок у Трускавці — це перший обласний заклад, але також є міський притулок у Львові, який діє з січня. ГО “Жіночі перспективи” має 2 соціальні квартири, адреси яких теж приховані. Крім того, фонд “Назарет” має відділення для жінок.

“Зрозуміло, що 19 тис. звернень ми не можемо покрити, але не всім це і потрібно. Хтось піде до родини, хтось до друзів, хтось має можливість винайняти житло”, - зазначила Наталія Горун.

Крім того, зараз діє державна програма з протидії домашньому насильству, яка передбачає надання субвенції з державного бюджету для підтримки спеціалізованих служб та створення служб в областях. За словами Наталії Горун, львівські громади вже повідомили, що готові брати участь у субвенції. Зараз вони готують проєктні заявки, і найближчим часом на Львівщині можуть з'явитися ще декілька притулків.

Станом на 5 травня у притулку ще не було жінок.

“Є багато дзвінків, запитань, ми в повній готовності. 8 навчених працівників у будь-яку хвилину готові допомогти”, - додала Наталія Горун.

Додамо, що першу допомогу для побудови притулку - 500 тис. грн — надав Фонд Джинджер UCEF (США), їхніми офіційними представниками у Львові є БО “Львівська освітня фундація”. Інвентар, а також побутову техніку закупили за додатково залучені кошти. Зокрема, завдяки спонсорській допомозі конкурсу “Міс Львів” (73 тис. грн), Фонду ООН у галузі народонаселення (298 тис. грн). Загальна вартість проведеного капремонту за кошти обласного бюджету – понад 1 млн грн.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ