Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Економіка

Борислав Береза: Пора припинити випрошувати кредити

Пора припинити випрошувати кредити. Про це заявив керівник інформаційного центру партії «Правий сектор», народний депутат України Борислав Береза.

Коли представники виконавчої влади скаржаться, що ніде взяти грошей і необхідно брати в борг, то вони, м'яко кажучи, лукавлять.

Для наповнення бюджету не обов'язково влізати в борги. Потрібно бути дбайливим господарем і використовувати те, що є. І пам'ятати, що мова йде про наповнення бюджету України, а не особистого гаманця.

Іноді в рішенні однієї проблеми криється ключ до вирішення іншої. Так, наприклад, за оцінками експертів якщо легалізувати гральний бізнес, вивести його в окремі зони, виписати регулятивні документи і жорстко підпорядкувати державі, то отримані від оподаткування грального бізнесу кошти можна легко пустити на медицину. Саме гральний бізнес може фінансувати медичну реформу. В цьому напрямку Україна не буде першопрохідцем.

У Фінляндії існує монополія держави на азартні ігри, а всю отриману виручку від гральних закладів віддають на різну благодійність. Кошти, що залишилися відправляються на розвиток медицини і різні соціальні потреби.

Україні пора зайнятися контролем грального бізнесу країни. Повинна бути створена організація, що регулює його, а також онлайн-операторів, які надають свої послуги на території України. Так само під контроль повинні підпадати покер-клуби та букмекерські контори. Регулятивному органу доведеться ввести систему ліцензування для міжнародних букмекерів, які бажають працювати з українськими клієнтами.

Але головне, щоб цей орган став структурою по наповненню бюджету України, а не калиткою чиновницької братії.

Вивівши гральний бізнес з сірої зони можна присікти корупційну складову. Всі кошти які течуть в кишені людей в погонах, кришують незаконний гральний бізнес і чиновників, що закривають очі на незаконність і видачу ліцензій, потраплять до бюджету країни.Легалізація грального бізнесу стане потужним додатковим джерелом фінансування медичної реформи. Взяття такого потужного фінансового каналу під контроль допоможе не тільки зменшити вплив на нього криміналітету, але й залучити нові туристичні потоки, які в результаті заборони грального бізнесу в Україні перехопила Білорусь.

Але легалізація грального бізнесу має на увазі під собою і жорсткі обмеження до цієї індустрії. Необхідно заборонити і вивести всі гральні заклади зі спальних районів, поблизу шкіл і зупинок громадського транспорту, заборонити доступ в салони неповнолітніх і створити структуру, яка регулюватиме індустрію. Так в США, наприклад, існує "Комісія з алкоголю та грального бізнесу", яка не тільки моніторить ситуацію в галузі, а й присікає будь-які порушення з допомогою штрафів або закриття закладів.

Україна пора перестати клянчити кредити і зайнятися реформами. Реформа економіки має на меті не тільки зміни оподаткування або кількості дозвільних органів, але і вишукування нових способів наповнення бюджету. І якщо такі варіанти є, то гріх їх не використовувати. Хоча ті чиновники, які не бажають легалізувати гральний бізнес можуть мати на це дуже важливу причину. Тіньовий бізнес годує багатьох з них. А це вже питання до правоохоронних органів та СБУ. Час закінчувати з розмовами і починати змінювати ситуацію.

Борислав Береза на сайті "Новое время".

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ