Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

Бойовим медикам дозволили робити переливання крові

Уряд дозволив бойовим медикам переливати кров на догоспітальному етапі.

Відтепер переливати кров достатньо не лише людей з медичною освітою, а й військовослужбовців, які пройшли відповідне навчання. Для цього Міністерство охорони здоров'я розширює спеціальну навчальну програму з основ трансфузійної терапії.

Тренінг дозволяє бойовим медикам отримати додаткові навички з переливання універсальної першої групи мінус крові. Його можна буде пройти на базі визначених центрів крові. Зазначена навчальна програма повністю відповідає стандартам НАТО. В країнах Альянсу планують норму навчання переливання крові бойових медиків без медичної освіти. У Норвегії, наприклад, взагалі – переливати кров мають право навіть звичайні бійки.

«У цивільному житті ми можемо доставити людину з критичною крововтратою в шпиталь за 15 хвилин, але війна диктує свої умови. Ми всі розуміємо, скільки військових нарази підтримують бойову травму, захищаючи нашу з вами свободу. Маємо максимально ефективно реагувати на ці виклики, забезпечити всі умови та можливості для порятунку життя поранених. Одне з критично важливих завдань – наблизити кров до пацієнта всіма можливими методами. Це в буквальному сенсі запорука виживання наших воїнів. Розгорнути інфраструктуру для використання крові на фронті непросто, однак маємо рухатися в цьому напрямку, бо ціна звільнення зависока – йдеться про людське життя. Сьогодні уряд прийняв важливе рішення, яке дозволило переливати кров бойовим медикам, які пройшли відповідне навчання. Це практика країни НАТО. Тепер ми її імплементуємо і в Україні», – повідомив міністр охорони здоровʼя Віктор Ляшко.

Прийняте рішення уряду значно розширює коло людей, які можуть провести трансфузію цільної крові на фронті. Його нагальність та необхідність обумовлена ​​тим, що далеко не кожен бойовий медик має відповідну медичну освіту. Важливо, що за допомогою поранених на передовій та їх евакуацією до стабпунктів або госпіталів займаються люди з відповідними навичками й досвідом, утім без медичної освіти. До того ж реалії війни та сучасні протоколи надання першої медичної допомоги на полі бою, зокрема TCCC, передбачають процедуру заміни крові, що може забезпечити переливання цільної крові. Вони будуть проводитися в автомобілях під час евакуації пораненого до стабілізаційного пункту або госпіталю.

Лише за близькими підрахунками, впровадження механізму забезпечення донорським фронтом крові та відповідних навчальних програм із основ трансфузійної терапії дозволяють суттєво зменшити відсоток профілактичних смертей на полі боєм, пов’язаних із крововтратою. Адже вчасне переливання цільної крові дозволяє виграти час на доставку пораненого до найближчого госпіталю.

Як стати донором крові?

Надійні і сталі запаси крові та її компонентів потрібні завжди. Ваша кров може врятувати життя не лише військовим, але й цивільним, які постраждали внаслідок розв'язаної росією війни проти України.

Долучитися до донорства й здати кров – надзвичайно просто:

  • якщо ви живете у великому місті – зателефонуйте до центру крові свого міста і запишіться на певний день і час;
  • якщо ви живете в селі або невеликому й центрі служби крові від вас далеко – зателефонуйте до центру крові або до найближчої до вас районної лікарні. Ви можете зʼясувати, коли виїзна бригада, яка проводить збір крові, працюєте саме у ваших регіонах.

Актуальні телефони центрів крові можна знайти на сайті Українського центру трансплантації-координації (УЦТК).

Якщо вам складно відірватися від роботи, але серед ваших колег є багато однодумців, так само готових поділитися кровʼю з пораненими героями, – можна організувати день донора у своєму офісі. Алгоритм його організації та механіку запрошення виїзної бригади в офіс можна знайти на сайті УЦТК .

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ