Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Будинок престарілих vs домашній догляд: що краще для літньої людини?

Бажання оточити своїх близьких турботою та затишком цілком зрозуміле, але воно не завжди збігається з дійсністю.

Робота, буденні справи та зайнятість, необхідність приділяти увагу іншим членам родини — фактори, що вносять корективи у ідеальний план. До того ж велика кількість пенсіонерів потребує цілодобового догляду через стан здоров’я або порушення пам’яті. Серед інших недоліків домашнього нагляду:

  • недостача жилої площі або квартира, у якій мало місця або навіть немає окремої кімнати;
  • відсутність потрібного обладнання (багатофункціональні ліжка, поручні, інвалідні візки);
  • відсутність медичного досвіду — часто рідні просто не можуть правильно оцінити всі параметри здоров’я, провести потрібні маніпуляції, налагодити лікування або навіть організувати реабілітацію;
  • неможливість організувати цілодобовий нагляд з закриттям всіх побутових потреб пенсіонера (наприклад, готувати йому дієтичні страви).

Натомість приватний будинок для літніх людей здається виправданою альтернативою. Але чи дійсно це так? Наша редакція відвідала один з таких пансіонатів, що знаходиться у Харкові, щоб побачити, чи відповідає ця думка дійсності.

66b0ccc2999fb.webp

Умови проживання у геріатричному пансіонаті: ключові відмінності від домашнього нагляду

Наша редакція відвідала геріатричний центр «Рідний дім», щоб на його прикладі побачити, чим він відрізняється від звичайного домашнього формату. Відразу помітно, на скільки більше місця у такому закладі. На фотографіях за лінком rodnoy-dom.kh.ua можна роздивитися територію більш детально. Але вона — не єдина відмінність. Серед інших такі умови та фактори:

  1. Окремі кімнати з заселенням від 1 до 4 людини. Часто вдома просто немає окремого простору для пенсіонерів або немає такого рівня комфорту. Бо у номерах будинку для літніх людей є все необхідне для життя: багатофункціональні ліжка, інтернет, кондиціонери, телевізори, окремі сан. вузли.
  2. Все необхідне обладнання. Організувати простір для літніх людей важко. Одна справа — просто купити інвалідний візок, але зовсім інше — робити поручні, підйомні механізми. Але пансіонат обладнаний усім, що може знадобитися, і це сучасне, європейське обладнання.
  3. Збалансоване харчування з урахуванням медичної дієти. Вдома готувати кожен день нові страви для лише одного члену родини важко. Але у геріатричному центрі часто є своя власна кухня. Тут годують 4 або 5 разів на добу.
  4. Медичні моніторинг та забезпечення. Коли ви дивитесь за літньою людиною, вам треба бути готовими до постійних відвідувань лікарні, черг, аналізів. І все одно ви не зможете забезпечити цілодобовий медичний догляд. Але у геріатричному центрі доступний щоденний огляд лікарем, є можливість підключити вузьких спеціалістів, здати аналізи. Тут навіть є послуги реабілітації та хоспісу.

Загалом у будинку для літніх людей підтримуються санаторний тип проживання, коли підопічні отримують повний догляд та обслуговування. Для їхніх рідних це означає відсутність необхідності навантажувати себе побутовими задачами.

66b0caf33317b.webp

Як у будинку для літніх людей створюють домашню атмосферу?

Основний недолік або стереотип, який переслідує геріатричні пансіонати — думка, що вони не зможуть замінити дім. Що навіть якщо умови будуть достатньо якісними, такий заклад не закриє потребу у затишку, спілкуванні та теплі. Але насправді як раз вдома пенсіонери страждають від соціальної ізоляції, самотності, коли молодші члени родини зайняті своїми справами. А у будинку для літніх людей за атмосферу відповідають такі фактори:

  • м’яка адаптація, психологічна підтримка на всіх етапах проживання;
  • можливість підключити психолога для вирішення моральних та ментальних проблем;
  • велика кількість літніх людей, з якими можна спілкуватися та зав’язати дружбу;
  • організація дозвілля — тематичні вечори, свята, концерти, підтримка різних хобі;
  • велика територія з зеленими зонами, де так приємно гуляти та дихати повітрям.

Дім — місце, де затишно та спокійно. І з цієї точки зору будинок для літніх людей може стати справжнім домом для багатьох пенсіонерів.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ