Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

"Будинок "Слово": історія поневолених талантів від режисера, який повернув їх із забуття

9 травня в український кінопрокат вийшла потужна художня драма "Будинок "Слово". Нескінчений роман" режисера Тараса Томенка, який розповідає про письменників "розстріляного відродження" та їхню боротьбу з тоталітарним режимом.

Стрічка заснована на реальних подіях 1920-х років, коли за наказом Сталіна у Харкові збудували будинок "Слово", куди заселили найвидатніших українських літераторів. Насправді, це був експеримент з метою створення "нового типу радянського письменника" та цензурування творчості через нав'язування методу соціалістичного реалізму. В центрі сюжету - поява в будинку загадкового молодого автора Володимира Акімова, після чого там починають відбуватись дивні події.

Режисер Тарас Томенко працював над проектом понад 10 років, спершу зняв документальний фільм, а тепер представив художню стрічку із справді зірковим акторським складом. Головні ролі виконали Дмитро Олійник, В'ячеслав Довженко, Ніна Набока, Марина Кошкіна, а також Станіслав Сукненко, Юрій Одинокий, Валерія Ходос та інші відомі актори.

Світова прем'єра "Будинку "Слово" відбулась у 2021 році на Варшавському кінофестивалі, після чого стрічку представили на низці міжнародних оглядів у Німеччині, Ірландії, США та інших країнах.

У Львові партнером показу художньої драми стала радіостанція "Львівська хвиля".

"Після цього фільму ви будете багато думати, ставити собі багато питань, потім багато читати творів розстріляного відродження. І обовʼязково передасте знання про цих митців і любов до їхніх творів наступним поколінням", - розповіла в коментарі Гал-інфо ведуча радіо "Львівська хвиля" Євгенія Науменко.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ