Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Бюджетні виклики для освіти Львівщини: бракує грошей на харчування дітей, довіз до шкіл та на підручники

Цього року на Львівщині депутати та місцева влада шукатимуть кошти на довіз дітей до шкіл, адже на центральному рівні такі витрати передбачено в межах фінансового ресурсу органів місцевого самоврядування. Про це сьогодні, 13 січня, говорили під час бюджетних слухань у Львівській обласній раді.

Під час обговорення бюджету директор департаменту освіти та науки Львівської ОДА Олександра Небожук зазначила, що на Львівщині є райони, які матимуть складну ситуацію з підвозом учнів до шкіл та із харчуванням дітей.

Заступник голови Львівської обласної ради Валерій П’ятак зауважив, що це  питання територіальних громад.

«Батьки та діти їдуть за якістю освіти. Для них теж важливо, чи вчитимуться діти в недоукомплектованій школі, чи у комп’ютерних класах. Громада може також докласти свої зусилля до того, щоб забезпечити транспорт, який довозитиме дітей до шкіл. Деякі території можуть докласти зусилля до того, щоб транспорт довозив дітей і над цим треба подумати», - сказав Валерій П’ятак.

Як розповіла в коментарі Гал-інфо директор департаменту Олександра Небожук, це тепер відповідальність на рівні районів.

«Завтра на 10 годину відбудеться зустріч з усіма районними керівниками, і ми зобов’язуватимемо забезпечувати підвіз учнів по Львівській області безкоштовно», - сказала вона.

На запитання, що буде якщо все ж район не зможе забезпечити довіз учнів до шкіл, вона сказала: «Цифри районів передбачають можливість знайти ці кошти, або в освітній субвенції, або дофінансувати з інших статей доходу району».

Варіант можливих домовленостей про забезпечення транспортом коштом батьків  Олександра Небожук виключає.

«Я сподіваюся, що на Львівщині не буде потреби домовлятися з батьками, і ми забезпечимо безкоштовне довезення учнів до шкіл», - сказала Олександра Небожук.

Натомість, за її словами, складніша ситуація із харчування.

«З харчуванням складніша ситуація, адже один район може забезпечити харчування на рівні 9-10 грн, інший – 5-6 грн. Є такі райони, які розглядають можливість харчувати суто пільгові категорії дітей. Це така ж ситуація, як і з поїздом дітей до шкіл, - в межах фінансового ресурсу районів», - сказала вона.

На питання Гал-інфо, про які райони йдеться, Олександра Небожук відповіла: «По районах ще не можемо сказати, адже бюджети будуть затверджені сесіями місцевих рад. Наразі ми маємо лише проекти бюджетів».

Натомість під час бюджетних слухань, вона зауважила, що вже є певні проблеми в цій частині в Дрогобичі та Червонограді.

Щодо інших бюджетних викликів, то, за словами Олександри Небожук, також тривожною є ситуація щодо забезпечення підручниками.

«Ми ще не знаємо, чи воно (забезпечення) буде з державного бюджету, безкоштовно, чи, можливо, буде розглядатися питання щодо вирішення проблеми на місцевому рівні. Цей "дзвіночок" ми вже пропрацьовуємо. Загалом, це має забезпечуватись з державного бюджету, якщо ні, тоді бюджет місцевий, або ж кошти батьків, але на сьогодні це питання ще не відрегульоване», - сказала вона.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ