Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

ЧАЕС отримала дозвіл на експлуатацію огороджувального контуру НБК

ЧАЕС отримала дозвіл на експлуатацію огороджувального контуру НБК та продовжує роботи для введення Арки в експлуатацію. Про це повідомили у прес-службі Державного агентства України з управління зоною відчуження.

Голова Державної інспекції ядерного регулювання України Григорій Плачков підписав державному спеціалізованому підприємству ʺЧорнобильська АЕСʺ окремий дозвіл Серії ОД № 00003311 на право провадження діяльності з експлуатації наявних будівельних конструкцій в межах II черги ЧАЕС, які виконують функції огороджувального контуру нового безпечного конфайнмента (НБК), після їх підсилення та герметизації.

Підставою для видачі дозволу став позитивний висновок державної експертизи ядерної та радіаційної безпеки, наданого ДПС ЧАЕС пакету документів, а також проведене Держатомрегулювання у період з 14 по 17 січня 2019 року інспекційне обстеження. Під час обстеження було підтверджено спроможність ДСП ЧАЕС здійснювати заявлену діяльність з експлуатації зазначених конструкцій.

Як зазначає Голова Державного агентства України з управління зоною відчуження Віталій Петрук, отримання дозвілу на експлуатацію огороджувального контуру НБК ще раз підтверджує професіоналізм і відповідальність інженерів Чорнобильської АЕС та підрядних організацій, які 35 місяців працювали в надзвичайно складних радіаційних умовах над виконанням проекту з підсилення та герметизації будівельних конструкцій ІІ черги ЧАЕС, що виконують функції огороджуючого контуру НБК.

З початком експлуатації НБК, будівельні конструкції огороджуючого контуру НБК увійдуть до складу споруди НБК і будуть експлуатуватись як єдиний об’єкт.

Довідково:

Проект ʺПідсилення та герметизація будівельних конструкцій ΙΙ черги ЧАЕС, що виконують функції захисного контуру НБКʺ тривав протягом 35 місяців.

У січні 2018 року Державна архітектурно-будівельна інспекція України засвідчила відповідність проектній документації та підтвердила готовність до експлуатації закінченого будівництвом огороджувального контуру НБК, про що ДСП ЧАЕС надано відповідний сертифікат. Протягом 2018 року тривала підготовка, експертиза та погодження пакету документів, необхідних для отримання окремого дозволу.

Рішення щодо видачі окремого дозволу також прийнято відповідно до вимог:

1. Нормативного документа ʺУмови та порядок видачі окремих письмових дозволів на види робіт чи операцій щодо перетворення об'єкта ʺУкриттяʺ на екологічно безпечну системуʺ.

2. Ліцензії на експлуатацію об'єкта ʺУкриттяʺ серії ЕО № 000033 від 30 грудня 2001 року.

Проектні роботи виконав український ʺКонсорціум КСКʺ у складі трьох українських організацій: ПАТ ʺКиївський науково-дослідний і проектно-конструкторський інститут ʺЕнергопроектʺ, Державне підприємство ʺДержавний науково-дослідний Інститут будівельних конструкційʺ та Інститут проблем безпеки АЕС НАН України.

Будівництво велося консорціумом ʺУкриттяʺ у складі чотирьох компаній: ПАТ ʺКиївметробудʺ, ПрАТ ʺУкренергомонтажʺ, Українська державна будівельна корпорація ʺУкрбудʺ і ТОВ ʺБК ʺУкрбудмонтажʺ.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ