Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Члени конкурсної комісії Антикорупційного бюро «імпровізують» із законодавством, - депутат

Окремі рішення, ініційовані членами конкурсної комісії з обрання голови Антикорупційного бюро, суперечать чинному законодавству. Про це в ефірі телеканалу «112» заявив нардеп від фракції Блоку Петра Порошенка, заступник голови Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Віталій Купрій. Повідомила прес-служба депутата.

«Я дуже поважаю членів конкурсної комісії і слідкував раніше за їх діяльністю у правовій сфері, але мене турбує їхня своєрідна «імпровізація» – коли вони виходять за межі діючого законодавства. Можливо, з кращими намірами, але тим не менше. Я прочитав, що директора Антикорупційного бюро планується обирати терміном на 5 років, хоча в законодавстві чітко передбачено термін 7 років», - зазначив Купрій.

Депутат додав, що не розуміє мотивів, з яких члени конкурсної комісії виступили з такою ініціативою.

Купрій також висловив занепокоєння щодо проблеми обрання іноземця на посаду директора Антикорупційного бюро. Адже, відповідно до статей 6 і 13 Закону України «Про національне антикорупційне бюро» на цю посаду може бути призначено лише громадянина України, який вільно володіє державною мовою, а також не може бути призначено особу з громадянством іншої держави.

«Якщо конкурсній комісії хочеться, щоб директором Антикорупційного бюро був іноземець – не має питань. Але ж процедура така – він повинен отримати українське громадянство перед тим, як буде призначений директором. І ще питання – чи відмовиться він від того громадянства, яке має в тій країні, в якій мешкає?», - підкреслив він.

В цьому контексті нардеп припускає, що рішення про призначення директора-іноземця буде швидше політичним, а не законним. Купрій сумнівається, що на етапі висування кандидатур іноземці ризикнуть відмовиться від свого громадянства власної держави. Якщо ж таке відбудеться, це означатиме, що результати конкурсу вже відомі заздалегідь і сама процедура обрання директора перетворюється в фарс.

Нардеп проводить аналогію з обранням нинішніх членів Кабінету міністрів - іноземців.

«Я, наприклад, не знаю, як довести, що ці люди (іноземці – члени Кабміну) відмовилися від громадянства іншої держави. Я не чув якихось офіційних заяв від влади США чи Литви з цього приводу. Тому є ризик, що закон буде проігнорований і буде розіграна ця політична карта», - вважає Купрій.

Взагалі депутат вважає, що на посаду директора Антикорупційного бюро мають претендувати не лише іноземці, а й шановані в українському суспільстві вітчизняні фахівці.

Водночас Віталій Купрій сподівається, що керівництво країни не буде в авральному режимі підлаштовувати під себе антикорупційне законодавство, депутати будуть діяти зважено і не займатимуться «політичним кнопкодавством», а їх, у свою чергу, не будуть «ламати через коліно» для прийняття необхідних рішень.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ