Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Економіка

Чому ЛМР важливо затвердити мільярдний кредит ЄБРР: думка депутата

Андрій Шевців, депутат Львівської міської ради від партії “Об’єднання “Самопоміч", прокоментував, що відбулось вчора під час засідання сесії. Нагадаємо, упродовж кількох годин депутати не могли затвердити кредитний договір, який місту надав Європейський банк реконструкції та розвитку для підтримки ліквідності комунальних підприємств м. Львова.

Зазначимо, торік у грудні Львівська міська рада та Європейський банк реконструкції та розвитку уклали кредитний договір № 53825 для участі у Проєкті екстреної підтримки ліквідності існуючих клієнтів ЄБРР – комунальних підприємств м. Львова з метою пом’якшення впливу війни проти України у рамках “Програми забезпечення стійкості” Європейського банку реконструкції та розвитку.

За словами Андрія Шевціва, депутати ЛМР підтримали одержання запозичень задля того, щоб не забирати їх з тих коштів, що виділяються на модернізацію установ міста та локальну інфраструктуру.

"Це була хороша реакція, бо справді ті [комунальні] підприємства, ми їх всі дотуємо. Це відбувається не тому, шо вони неефективні, з поганим директором чи менеджментом. Формуючи бюджет міста ми розуміли, що маємо виділити значні кошти комунальним підприємствам, особливо тим, які забезпечують львів'ян теплом, водою, — розповідає він і додає. Сьогодні існує непорозуміння з тарифами: тарифи на житлово-комунальні послуги забороняють підіймати. Водночас місто якось має компенсувати цю різницю для того, щоб підприємства працювали". 

"Пакет стійкості" від ЄБРР для комунальних підприємств Львова становить 25 млн євро, тобто близько мільярда гривень. Наразі виділені кредитні кошти вже знаходяться на балансі міста, і частину з них вже використали комунальні підприємства. Тепер банк чекає наступного кроку — затвердження.

"Зараз банк вимагає певної сатисфакції, що ми цими грошима користуємося, ми це затвердили. А цього затвердження нема. Найбільша проблема в тому, що ми виглядаємо в очах тих партнерів не зовсім розумно, і вчора на цьому все зійшлося",  каже Андрій Шевців.

Взяття кредиту, зі слів депутата, було хорошою реакцією, оскільки нині "жодна громада не може працювати без кредитування". 

"Або це кредитування, або грантова історія. Окрім того, в умовах воєнного стану країна потребує багато грошей на війну, і є певні реверсні вилучення. Тобто кожна українська громада в містах має заробити й віддати на функціювання держави. Також декілька десятків мільйонів гривень вилучать в кінці року. Тому не скористатися тим кредитом ми не змогли. Це добрі умови. Те, що хтось вважає, що кредитів забагато, перейдімо тоді на режим економії: не будемо проводити ніякі роботи в наших закладах і житимемо по зарплаті, так би мовити", — додає Шевців.

Наразі невідомо, коли відбудеться наступне засідання сесії міськради, і чи вдасться зібрати достатню кількість голосів депутатів для затвердження мільярдного кредиту. Депутат від “Самопомочі" каже, що питання є вкрай значущим. 

"Те питання, яке стало вчора каменем спотикання, є дуже важливим. Якщо ми не погодимось з тим кредитом, ми маємо внести зміни в бюджет розвитку. А це означає, що ми маємо знайти ті гроші й забрати з усіх сфер. Ми недофінансуємо медицину, дошкілля, школи в плані якихось змін, ремонтів, закупівель обладнань тощо", — зазначає співрозмовник. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ