Існує декілька прихованих причин, які здатні звести нанівець навіть найбільш продумані дієти. Навчіться розпізнавати їх - і вам вдасться взяти процес під контроль і зрозуміти, чому ви відкриваєте холодильник, навіть якщо не голодні.
Ви не висипаєтеся
Недолік сну ускладнює контроль за вашою вагою. В результаті досліджень сну людини виявлено, що в разі втоми в організмі знижується рівень лептину - спеціального білка, що регулює апетит, а відповідно, і вагу вашого тіла. Це означає, що якщо ви регулярно недосипаєте, то відчуття голоду посилюється і повільніше спалюються вже наявні калорії. Також підвищується рівень гормону кортизону, що збільшує потребу організму у вуглеводах, а це неминуче призводить до накопичення жиру.
Ваша їжа недостатньо ситна
Більшості жінок потрібно близько 1,2 кг їжі в день, щоб відчути насичення. Якщо ви з'їдаєте меншу кількість їжі, то вам завжди хочеться їсти. Щоб не відчувати голоду (і не набрати при цьому зайвої ваги!), вживайте їжу, багату клітковиною і водою, але що містить мало калорій (багато овочів і фруктів). Наприклад, грейпфрут складається на 90% з води і містить всього 78 ккал. Багата клітковиною їжа не тільки забезпечує об'єм, але і довше перетравлюється, викликаючи триваліше відчуття ситості.
Ви користуєтеся великою тарілкою
Чим більша тарілка, тим більше їжі ми на неї накладаємо. А чим більше їжі у нас перед очима, тим більше ми їмо. Люди, яким дають великі порції, зазвичай з'їдають все, навіть якщо їжа їм не подобається. Тому поставтеся до розміру порції серйозно і не набирайте повну тарілку їжі. Їжте якомога повільніше, ретельно пережовуючи невеликі шматочки, щоб у вашого шлунка було достатньо часу сигналізувати про насичення мозку, який в свою чергу віддасть команду припинити прийом їжі.
Ви звикли до бідних вуглеводами дієт
Не слід забувати, що усунення з вашої дієти занадто великої кількості вуглеводів неодмінно призводить до переїдання. Спеціальне дослідження в цій області виявило, що люди, які уникають вживати вуглеводи під час обіду, схильні компенсувати їх відсутність прийомом їжі в більш пізній час. Якщо ви їсте вуглеводи протягом дня, вони можуть допомогти вам підтримати оптимальний рівень серотоніну, який бере участь у контролюванні апетиту.
Шоколадка невчасно
Недавнє дослідження виявило, що люди, які їдять шоколад на абсолютно порожній шлунок, більш схильні до розвитку психологічної залежності від шоколаду (на жаль, почуття голоду покращує смакові якості будь висококалорійної їжі, а тому ви хочете з'їсти її якомога більше). Але це зовсім не означає, що вам потрібно повністю виключити шоколад зі свого раціону, краще залишати його на десерт. Ті, хто їсть шоколад через п'ятнадцять-тридцять хвилин після їжі, менш схильні ласувати ним пізніше.
Їжа перед екраном телевізора
Якщо ви маєте звичку їсти перед екраном телевізора, то піддаєте себе двом ризикам: по-перше, ваш мозок пов'язує телевізор з їжею і тому вас завжди тягне їсти під час перегляду телевізійних програм незалежно від того, голодні ви чи ні. По-друге, оскільки увага зосереджена не на їжі, ви не припиняєте їсти, незважаючи на те, що вже наситилися, тому що мозок в цей час зайнятий іншими справами і не може контролювати процес насичення.
Додайте перцю - з'їжте менше
Перець може знижувати апетит. Причина цього - капсаїцин, речовина, виявлена в червоному, жовтому і зеленому перці. Дослідження на тваринах, проведені в Університеті Лаваля в Квебек-Сіті (Канада), показали, що капсаїцин серйозно придушував апетит і навіть допомагав спалювати зайві калорії. В іншому дослідженні люди, яким на закуску давався червоний перець, з'їдали помітно меншу кількість їжі, а ті, хто додавав червоний перець під час їжі, вживали в день на цілу тисячу калорій менше.
Хром знижує почуття голоду
Мікроелемент хром сприяє втраті ваги. Він зменшує жирові відкладення, збільшує м'язову масу і покращує контроль глюкози в крові, що призводить до зниження почуття голоду. Хром є в яєчному жовтку, солоді, а також мультивітамінних комплексах і мінеральних добавках. Рекомендована доза хрому становить 200 мкг в день.
Клітковина допомагає відчути насичення
Розчинна рослинна клітковина найбільш ефективна, оскільки вона набухає у воді і викликає почуття насичення. Вона також зменшує потребу в їжі, викликану низьким вмістом глюкози в крові, оскільки розчинна клітковина сповільнює всмоктування цукру з тонкої кишки, згладжуючи тим самим коливання рівня глюкози в крові. В аптеках рослинна клітковина зазвичай іменується як мікрокристалічна целюлоза. Єдине, що з целюлозою потрібно бути акуратною. По-перше, правильно підібрати необхідну дозу. По-друге, акуратно приймати капсули і таблетки, які можуть дуже швидко набухати в горлі, що може стати серйозною закупоркою горла і стравоходу.
Обов'язково проконсультуйтеся з лікарем! Для застосування клітковини як БАДа існує безліч протипоказань, і дозування її строго індивідуальна.
Вода - найбільш низькокалорійний напій
Єдина перевага пиття води полягає в тому, що ви перестаєте вживати висококалорійні напої. Люди часто ігнорують підрахунок калорій в газованих напоях і чаї (кава) з цукром, і не пов'язують їх з переїданням, що є помилкою. Випиваючи більше води, ви рятуєтеся від потреби в них і зменшуєте кількість з'їдаються калорій, навіть не усвідомлюючи цього.