Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Чорнобильська АЕС проведе ʺгарячіʺ випробування СВЯП-2

Фото ДАЗВ
Фото ДАЗВ
Фото ДАЗВ
Фото ДАЗВ
Фото ДАЗВ
Фото ДАЗВ
Фото ДАЗВ
Фото ДАЗВ
Фото ДАЗВ
Фото ДАЗВ
1/5
Чорнобильська АЕС отримала дозвіл на проведення ʺгарячихʺ випробувань СВЯП-2. Про це повідомили 7 вересня у прес-службі ДАЗВ.

Державна інспекція ядерного регулювання України видала ДСП ʺЧорнобильська АЕСʺ окремий дозвіл на провадження діяльності введення в експлуатацію ядерної установки Сховища відпрацьованого ядерного палива ʺсухогоʺ типу (СВЯП-2). Отримання дозволу дозволить розпочати ʺгарячіʺ випробування із реальним відпрацьованим паливом, яке буде перевозитись зі сховища ʺмокрогоʺ типу (СВЯП-1) у нове сховище ʺсухого типуʺ (СВЯП-2).

За період генерації електроенергії, з 1977 до 2000 року, на станції накопичилося понад 21 тис. тепловидільних збірок, які зараз зберігаються у сховищі відпрацьованого ядерного палива ʺмокрогоʺ типу СВЯП-1. Старе сховище не розраховане на довготривале зберігання палива і термін його експлуатації обмежений, відтак усі відпрацьовані тепловидільні збірки мають бути переміщені в новозбудоване проміжне сховище відпрацьованого ядерного палива ʺсухогоʺ типу СВЯП-2.

ʺОтримання окремого дозволу на провадження діяльності введення в експлуатацію ядерної установки Сховища відпрацьованого ядерного палива ʺсухогоʺ типу (СВЯП-2) – це успішний приклад злагодженої та ефективної співпраці профільних українських інституцій, фінансової підтримки донорів Рахунку ядерної безпеки Європейського банку реконструкції та розвитку та підрядників, які працювали у складних умовах, що пов'язані з карантинними обмеженнями. Міністр Роман Абрамовський неодноразово наголошував на необхідності підвищення рівня безпеки зберігання відпрацьованого ядерного палива. Адже безпека-найважливіший аспект, якого треба дотримуватися під час проведення будь-якої діяльності. А введення СВЯП-2 в експлуатацію дозволить безпечно зберігати відпрацьоване ядерне паливо ЧАЕС протягом найближчих 100 роківʺ, - наголосив перший заступник Міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Богдан Боруховський.

За словами Голови ДАЗВ Сергія Калашника, отриманню дозволу передувало багато кроків. Зокрема, успішно було проведено ʺхолодніʺ випробування СВЯП-2 з імітаторами відпрацьованих тепловиділяючих збірок, отримано сертифікат відповідності закінченого будівництва об'єкта від Державної архітектурної служби України, погоджено програми ʺгарячихʺ випробувань та Звіт з аналізу безпеки. Також Сергій Калашник побажав Чорнобильській АЕС успішного проведення ʺгарячихʺ випробувань, які за планами мають відбуватися протягом наступних 3 місяців.

Зокрема, проведення ʺгарячихʺ випробування полягатиме у переміщенні у нове сховище 186 відпрацьованих тепловиділяючих збірок, які після обробки будуть розташовані у бетонних модулях зберігання.

В.о. генерального директора Володимир Пєсков додав, що персонал Чорнобильської станції виконав великий обсяг робіт для отримання цього дозволу. Всі працівники, які будуть залучені до проведення ʺгарячихʺ випробувань, пройшли відповідну підготовку і є професіоналами своєї справи. ʺЧАЕС докладе всіх зусиль для успішного та безпечного проведення ʺгарячихʺ випробуваньʺ, - підкреслив Володимир Пєсков.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ