Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Чотири тези, чому третій Майдан недоцільний

У нещодавньому дописі на «Новом времени» професор історії Ярослав Грицак закликав суспільство цілеспрямовано готуватися до третього Майдану. Гал-інфо запитало в політолога Петра Олещука та політика Олександра Донія, чи поділяють вони міркування історика щодо доцільності даної форми протесту за сучасних умов.
Фото - Експрес

Думки експертів можна згрупувати в 4 тези.

1.Майдан неможливо підготувати  

«Майдан завжди був проявом стихійного протесту, – нагадує Петро Олещук. – Ми мали не один десяток спроб скликати майдани, але підготувати його неможливо. Завжди потрібно щось, щоби його спричинило, послугувало останньою краплею, каталізатором».

2.Одноразовий героїчний вибух не призводить до системних змін

«Українці засвідчили, що готові до одноразових героїчних вибухів, але вибухи не призводять до системних перетворень», – каже Олександр Доній. – Понад те, нашими героїчними діями повсякчас користуються люди з викривленою мораллю, що мають фінанси та медіа».

За його словами, прогнозувати поведінку Порошенка, Яценюка та решти бенефіціарів Революції гідності можна було заздалегідь, але люди повірили технологіям.

«Майдан без появи якісно нових політичних структур, які базуються на іншому рівні суспільної моралі, не призведе до зміни ситуації. Спочатку має відбутися світоглядна реформація», – наголошує він.

Йому вторує Петро Олещук:

«У підсумку Майдан зводиться до пасивної ролі громадян, які чекають, що прийдуть якісь лідери й щось змінять. Але по суті нічого не змінюється».

3.Чинна влада готова до Майдану

«Гадаю, нинішня влада значно краще готова до потенційних викликів, на кшталт Майдану, ніж влада Януковича. Готова й ідеологічно, й ідейно, й організаційно», – висловлює переконання Петро Олещук. – Тому я вважаю, що час Майданів минув. Майдан як метод боротьби не може бути ефективним».

4.Невдовзі постануть принципово нові форми спротиву

Незабаром українське суспільство винайде принципово нові форми спротиву та революційного протесту, які будуть ефективнішими в плані системних перетворень, вважає Петро Олещук.

«Втім, наразі, гадаю, ніхто не візьметься прогнозувати, що це будуть за форми», – стверджує він.

Гал-інфо радо продовжить дискусію та розмістить думки й інших експертів із даної теми. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ