Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Чи можлива сповідь онлайн ?

У Православній Церкві України дали відповідь на питання: Чи можлива сповідь онлайн ?

Кожній людині дарована Господом можливість каятися у своїх гріхах та отримати внаслідок цього милосердне прощення. Саме завдяки Таїнству сповіді ми відкриваємо перед Богом свої провини у присутності священника як свідка, який покликаний свідчити перед Господом про все, що ви скажете йому. Дуже важливо, щоби зустріч зі священнослужителем відбулася вживу. Це питання гостро постало у зв’язку із розвитком технологій, адже чимало людей тепер цікавляться: «А чи можна мені посповідатися онлайн?».

У Православній Церкві України сповідь онлайн не звершується. І причина не в тому, що ми не приймаємо сучасність, або не хочемо зробити доступними певні речі. Справа в тому, що Таїнство покаяння, як і всі інші Таїнства Церкви, потребує особистої участі священнослужителя. За допомогою сучасних технологій можливо проводити бесіди на духовні теми, в тому числі й щодо гріхів та покаяння. Однак так само, як спогляданням їжі чи пиття не можна втамувати голод і спрагу - Таїнство не звершується заочно чи дистанційно.

Навіть звичайні лікарі не будуть вважати повноцінним лікуванням поради телефоном чи через інтернет, а запрошують на особистий прийом для спілкування з пацієнтом та огляду, бо тільки так можна поставити максимально вірний діагноз та оцінити важкість хвороби. Це правило стосується й процесу лікування душевних ран, які ми завдаємо собі гріхами. Також у Таїнстві покаяння важливою складовою є повна впевненість у збереженні таємниці, чого ніколи не можуть надати будь-які засоби дистанційного спілкування, адже в них можливе стороннє втручання.

У випадку, якщо не можете приступити до сповіді у зв’язку із фізичною неспроможністю (наприклад, через важку хворобу або немічність), скористайтеся можливістю запросити священника посповідати вас вдома.

Пам’ятаймо, що зміст нашої відвертої розмови не звичайна формальність, яка звершується раз на місяць чи раз на рік будь-яким способом, а дійсно смиренне покаяння перед Богом з повним усвідомленням вчинених помилок та бажанням їх виправити. Лише за цієї умови ми очистимо свою душу та звільнимо серце і розум від кайданів гріха.

Нагадаємо, 4 вересня, Окружний адміністративний суд міста Києва повністю задовольнив заяву адвокатів Київської патріархії Української православної церкви Київського патріархату щодо призупинення ліквідації УПЦ КП.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ