Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

Чи можна бути донором крові після незахищеного сексу чи ЗПСШ?

Експертка ДонорUA Людмила Лінник розповіла, чому після незахищеного сексу не можна здавати кров 6 місяців, чи можна бути донором після ЗПСШ, як правильно дбати про сексуальне здоров'я та відповідальність перед реципієнтом.
Фото: volynnews

У своєму сексуальному житті кожен несе відповідальність за власну безпеку та безпеку партнера. Проте донор крові відповідає ще й перед реципієнтом, якому її переллють. Тому ризикована сексуальна поведінка є постійним протипоказом до донорства, наголошує Людмила Лінник, координаторка платформи ДонорUA.

Навіть якщо кров тестується на наявність небезпечних інфекцій, безпека донорства залежить від самих донорів. "Після кожного незахищеного сексу слід почекати зі здачею крові 6 місяців. За цей час організм встигне виробити потрібні антитіла, і тести покажуть максимально точний результат", - пояснює експертка.

Якщо ж людина часто змінює партнерів, нехтує бар'єрною контрацепцією чи надає секс-послуги - вона взагалі не може бути донором.

Лінник закликає ставитися до ЗПСШ так само, як до будь-яких інших хвороб. Якщо інфекція повністю перебігла і не залишила наслідків, після одужання можна знову здавати кров.

Однак щодо ВІЛ, гепатитів В і С діють особливі обмеження, адже їх носійство є довічним. Навіть на тлі антиретровірусної терапії ці хвороби забороняють донорство.

З 2021 року сифіліс теж не є абсолютним протипоказом. Після повного одужання треба почекати рік. З іншими ЗПСШ все залежить від перебігу та лікування.

Найскладніше визначити можливість донорства при вірусі папіломи людини, яким перебуває майже кожен. Безсимптомне носійство ВПЛ донорству не заважає. Якщо ж інфекція проявляється, вона є тимчасовим протипоказом, як і будь-яке інше захворювання.

Отже, щоб бути відповідальним донором, варто регулярно робити аналізи, дбати про здоров'я та користуватися засобами бар'єрної контрацепції. А якщо ви не можете здавати кров, все одно підтримайте донорський рух фінансово.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ