Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Здоров'я

Чи можна бути донором після перенесеного COVID-19?

У МОЗі пояснюють, що людина, яка перенесла коронавірусну хворобу, може здавати кров через 28 днів після повного одужання.
Львівські патрульні долучились до акції "Здай кров — врятуй життя"

Попри те, що вірус не передається через кров, такі обмеження пов’язані передусім зі станом здоров’я самого донора, який повинен відновитися після хвороби.

Вакцинація проти коронавірусу також не є протипоказанням до донорства крові, оскільки для вакцинації проти COVID-19 не використовуються так звані живі вакцини, які містять ослаблений живий мікроорганізм. Якщо наступного дня після щеплення людина почувається здоровою і це підтверджує огляд лікаря перед донацією — можна здавати кров, кажуть у МОЗі.

Щодо інших щеплень, наприклад, для профілактики туберкульозу (БЦЖ), кору, паротиту та краснухи (КПК), які проводять живими вакцинами, то після них кров можна здавати через чотири тижні.

"В умовах протидії військовій агресії російської федерації донорство крові має критично важливе значення для збереження життя як військових, які щодня боронять нашу країну, так і цивільних громадян", —  зазначають у Міністерстві.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ