Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Чи візьме Порошенко у свій список «єдину жертву Криму»?

Політолог Віктор Небоженко назвав секретаря Ради національної безпеки й оборони України Олександра Турчинова «єдиною жертвою Криму». Так він прокоментував свідчення, які дав Олександр Турчинов учора, 15 лютого, в Оболонському районному суді Києва, де проходить процес у справі про держзраду колишнього президента Віктора Януковича.

Віктор Небоженко:  «15 лютого 2018 року в Оболонському суді у справі Януковича глава РНБО Турчинов несподівано заявив, що у нього, коли він був тимчасовим президентом України, був готовий указ про введення воєнного стану в країні, але через те, що наближалися президентські вибори, він його не опублікував.

Цікаво, чому Турчинов був упевнений, що ті президентські вибори будуть вдалими саме для його нового політичного партнера - Порошенка, а не його «бойової подруги» -Тимошенко. Не зважившись видати указ про введення воєнного стану, тимчасовий президент України Турчинов дозволив росіянам безболісно захопити Крим, а найголовніше, дозволив провести мирний референдум, на підставі якого захоплений Крим був швидко приєднаний до Росії. Так що справа була не в обороні Криму, а в зриві кремлівського референдуму в Криму.

Інакше кажучи, перед ТВО Президента України Турчиновим стояла дилема, або оголошення воєнного стану і боротьба за Крим, і тоді росіяни не зможуть провести референдум приєднання Криму на користь Росії. Світ не визнає ніякого референдуму під час бойових дій або в умовах воєнного стану. Або вибори президента України і перемога Порошенко в першому турі, і як нагорода - «тепла посада» і «99 років щастя». Він вибрав друге.

В результаті цієї історії, через чотири роки, в 2018-му, на суді у справі Януковича з'ясується, що Порошенко стає президентом України і не має жодного стосунку до здачі Криму, а Турчинов бере на себе гріх невиконання своїх службових обов'язків і повноважень, як президента України, щодо захисту територіальної цілісності країни в ім'я політичної кон'єктури.

І коли через кілька місяців цього року скромний і досвідчений політик, глава РНБО Турчинов прийде до президента Порошенко вирішувати питання про включення його до списку на вибори, президент спокійно й цинічно повідомить йому, що він не може ризикувати іміджем нової політичної сили і включати в неї особу, причетну до загадкової історії про здачу Криму».

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ