Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Чи зловживав повноваженнями оцінювач Володимир Лоза?

Нагадаємо, в червні минулого року Регіональне відділення Фонду державного майна України по Львівській, Волинській та Закарпатській областях, яке очолював Микола Копач, продало за заниженою вартістю фірмі родички фігурантки «Афери століття» недобудовані очисні споруди, розташовані за адресою м. Львів, вул. Персенківка, 19.

Дана оборудка стала можливою завдяки оцінювачу Володимиру Лозі, який, скоріше за все, суттєво занизив ринкову вартість об’єкта незавершеного будівництва.

Про це, зокрема, свідчать документи, які стосуються звіту про оцінку майна (недобудованих очисних споруд на Персенківці), які потрапили в розпорядження «Гал-інфо».

Що насторожує в звіті Лози та його компанії

У нещодавній публікації «Чи пов’язаний оцінювач Лоза з фігурантами "Афери століття?» «Гал-інфо» акцентувало увагу на тому, що вищеназвані очисні споруди за 3,2 млн гривень (без урахування ПДВ) придбало ТОВ "Тантал", яке зареєстроване у Нагорянах Пустомитівського район та власниками якого є Володимир Гоцько та Ірина Малькова. І що «тут» йдеться про дружину скандально відомого екс-податківця Сергія Малькова, матір якого – Людмила Малькова – замішана в масштабній афері з крадіжки комунального майна Львова (дану шахрайську схему ЗМІ назвали «Аферою століття).

Увага у публікації зверталась також на те, що звіт про оцінку майна (об’єкта незавершеного будівництва – очисних споруд за адресою: Львівська область, м. Львів, вул Персенківка, 19) робило ТОВ "Західна Українська Консалтингова Компанія", керівником, співзасновником та співвласником якого є оцінювавач Лоза Володимир Васильович.

І що згідно підготовленого висновку про вартість майна, підписаного Володимиром Лозою двічі – як оцінювачем та як директором, ринкова вартість об’єкта оцінки була визначена у суму 2 805 324 грн. без ПДВ.

Чому ринкова вартість об’єкта незавершеного будівництва була порахована саме в таку суму, із документів, які стосуються звіту Володимира Лози про оцінку майна, зрозуміти складно.

Передусім через те, що із копії цього звіту не зрозуміло, на підставі яких документів добродієм Лозою проводилася оцінка недобудованих очисних споруд. Окрім того, в даних метеріалах (в описах об’єктів, що входять до складу очисних споруд) відсутня інформація про їхню площу. Поміж таких об’єктів незавершенного будівництва, які обстежив на предмет ступеня завершеності та описав оцінювач Володимир Лоза (не зазначивши при цьому відомостей про їхню площу) – блок очистки, насосна станція перекачки неочищених промстоків, приймальний резервуар, регулююча ємність, відстійник.

Разом з тим із документів аукціону (з інформаційної довідки), зокрема, відомо, що на продаж було виставлено доволі об’ємні споруди, у тому числі з високим ступенем завершеності.. Що, наприклад, блок очистки являє собою двоповерхову будівлю розмірами 20х32 м, висотою 8,4 м, загальною площею 863,66 кв.м, із площею забудови 598,6 кв.м, обємом будівлі 5028,2 куб.м, рівнем будівельної готовності 83%.

Із довідки також відомо, що район розташування об'єкта незавершеного будівництва (йдеться про Сихівський район Львова) характеризується виробничо-промисловою та адміністративною забудовою міста. Що поруч проходить залізничне полотно, знаходиться база Львівобленерго, виробничо-промислові будівлі з офісно-побутовими приміщеннями, далі житлові будинки з вбудованими комерційними об"єктами. Відстань до центру міста складає 7,7 км.

Про земельну ділянку під недобудованими очисними спорудами у вищеназваній довідці вказано наступне. Відповідно до даних земельного кадастру її площа - 5,5708 га, призначення – для обслуговування будівель з виробництва хімічних продуктів. Земельна ділянка знаходиться у тимчасовому користуванні ТОВ "Габен" (згідно договору оренди земельної ділянки від 02.06.2011 року терміном на 10 років до 06.06.2020 року).

Чому на оборудку з очисними спорудами мають відреагувати правоохоронці

ТОВ «Габен» - фірма, яка уклала з Регіональним відділенням Фонду Держмайна у Львівській області договір купівлі-продажу очисних споруд на Персенківці у вересні 2005 року.

Однак в 2016 році Господарський суд Львівської області розірвав даний договір купівлі-продажу недобудованих очисних споруд та зобов’язав фірму повернути приватизований об’єкт державі.

У судовому рішенні, зокрема, зазначено, що покупець зобов’язався протягом шести місяців з дня підписання договору переоформити права на об’єкт та права землекористування на ділянку під ним. Крім того, за додатковою угодою від січня 2011 року сторони дійшли згоди, що ТОВ «Габен» зобов'язується завершити будівництво об'єкта без збереження первісного призначення та ввести його в експлуатацію до 23.09.2015 року. Проте ці умови виконані не були.

У подальшому завдяки Львівській місцевій прокуратурі №1, яка подала позов до Господарського суду Львівської області, з ТОВ «Габен» було стягнуто близько 346 тис грн збитків на користь держави, завданих внаслідок невиконання умов договору купівлі-продажу недобудованих очисних споруд на вул. Персенківка, 19 у Львові.

Аби подібною історією не завершився повторний продаж Фондом Держмайна недобудованих очисних споруд на Персенківці - на цей раз ТОВ "Тантал", правоохоронні та контролюючі органи ще рік тому мали б звернути на дану обородку особливу увагу. Тим більше, що є всі підстави вважати, що Фонд Держмайна даний об’єкт незавершеного будівництва продав ТОВ «Тантал» за заниженою вартістю, використавши сумнівний звіт про оцінку майна, підготовлений оцінювачем Володимиром Лозою.

Далі буде

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ