Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

Чи потрібно вакцинуватись тим, хто перехворів COVID-19

У МОЗ пояснили, чи потрібно робити первинний курс щеплень, чи бустерні дози, якщо ви хворіли на COVID-19.

Імунна відповідь розвивається як внаслідок перенесеної інфекції, так і внаслідок щеплення. Тому імунітет від COVID-19 набудуть як люди, які перехворіли на нього, так і ті, хто вакцинувався.

Та після вакцинації ви гарантовано отримаєте захист від тяжкого перебігу COVID-19. А отримати імунітет внаслідок перенесеної інфекції – це одночасно ризикувати появою ускладнень й навіть смерті.

Крім набутого внаслідок перенесеного COVID-19 імунітету та імунітету після вакцинації, існує третій варіант – гібридний. Його отримують люди, які перехворіли, а потім вакцинувалися, або навпаки, вакцинувалися, а потім захворіли.

МОЗ наводить результати опублікованого у медичному журналі The Lancet масштабного метааналізу 26 досліджень, який показав:

  • у тих, хто перехворів на COVID-19, ефективність захисту проти госпіталізації або важкої хвороби через 12 місяців після хвороби становила 74%;
  • для тих, хто і хворів, і вакцинувався, захист від госпіталізації або важкої хвороби становив 97% через 12 місяців після первинного курсу вакцинації та 95% через шість місяців після першого бустеру.

Тож гібридний імунітет дає кращий захист від важкого перебігу COVID-19 та його наслідків. Тому вакцинуйтеся проти коронавірусу – не втрачайте шанс отримати міцніший захист.

Тож якщо ви хворіли на COVID-19, не втрачайте шанс отримати міцніший захист у разі повторного захворювання – зробіть первинний курс щеплень, а якщо вже маєте його – то отримайте бустерне щеплення. Вакцинуватися можна вже через 28 днів з моменту появи перших симптомів хвороби або позитивних результатів тесту на ковід.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ