Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

ДБР відмовиться від радянської «палочної» системи, – Савинець

Новостворене Львівське територіальне управління ДБР розпочинає свою роботу без директора. Тимчасово ці обов’язки поклали на заступника Віталія Стеця. Проте, на думку львівського керівництва, це не завадить якісно організувати роботу в регіоні.
Перший заступник Директора Територіального бюро розслідувань ДБР у Львові Владислав Савинець. Фото Гал-інфо, Олена Ляхович

Гал-інфо поспілкувалось з Першим заступником Директора Львівського бюро розслідувань ДБР Владиславом Савинецем, аби дізнатись усі особливості роботи новосформованої структури. На Львівщині 31-річний Савинець людина не нова, оскільки з 2015 року працював на різних посадах у Військовій прокуратури Західного регіону України.

Яким буде ДБР ?

«Сьогодні Державне бюро розслідувань працює як  державний орган, але щойно  завершаться конкурси  і в штат наберуть слідчих - ДБР розпочне роботу як правоохоронний орган. На чолі бюро Директор та два заступники, у структурі – Центральний апарат та сім територіальних управлінь. Зокрема, Львівське територіальне управління ДБР розповсюджуватиме свої повноваження на п’ять областей. А саме: Львівську, Закарпатську, Івано-Франківську, Тернопільську і Волинську області.

Теруправління буде розташоване у Львові. Зараз ми розглядаємо різні моделі роботи з кожною з п’яти областей, які в нашій юрисдикції. Одним з варіантів є створення філій, окремих відділів чи секторів в кожному обласному центрі. Можливо, щоб на місцях працювали декілька слідчих та оперативних працівників.

Які злочини ми будемо розслідувати?

Справи, які буде розслідувати ДБР можна розділити на три блоки. Перший – це злочини, вчинені високопосадовцями органів державної влади, наприклад, екс-президентом чи працівниками Кабінету Міністрів, чи керівниками відомств. Другий блок – це злочини працівників правоохоронних органів і судів. І третій – військові злочини, які до цього розслідувала військова прокуратура. Очевидно, що в регіонах основна кількість наших справ це будуть злочини, вчинені правоохоронцями та місцевими чиновниками.

Тобто, якщо мер якогось містечка, затриманий п’яним за кермом і вчинив ДТП, то це наша юрисдикція. Якщо, на щастя, автопригода не призвела до тяжких наслідків, у ній немає постраждалих, то це адмінпротокол, а значить це справа поліції. Якщо людина винна, то вона має понести покарання, не залежно від посади і статусу.

Наразі з органів прокуратури вже забрали процес слідства і зараз фактично нові досудові розслідування, тих же самих працівників правоохоронних органів, здійснюють або поліція, або СБУ. Для тих це не типові кримінальні провадження, тому необхідно якомога скоріше запустити роботу Державного бюро розслідувань.

Чи є у нас конкуренти серед правоохоронців?

Нас часто запитують з яким з правоохоронних органами ми конкуруватимемо? На мою думку, між відомствами не має бути конкуренції та непорозумінь. Адже законодавець чітко визначив підслідність кожного правоохоронного органу.

В чому ми схожі з НАБУ? НАБУ також розслідує злочини щодо високопосадовців, але тільки ті випадки, коли місце має корупційна складова. Натомість ДБР буде здійснювати досудове розслідування щодо високопосадовців, але які не підслідні НАБУ. До прикладу, ДТП за участю правоохоронців, хуліганські дії та умисні вбивства, вчинені високопосадовцями або працівниками правоохоронних органів. Що стосується хабарників, то це теж наша підслідність, але лише корупціонери нижчої ланки, ті, що не підслідні НАБУ.

Тож, вже з листопада ДБР візьметься за розслідування. Зараз в нас на завершальному етапі конкурси на посади слідчих до територіальних управлінь і вже наприкінці осені ми почнемо повноцінну роботу. В кожному з семи теруправлінь  буде 114 працівників, з них 42 – слідчі.   Важливий момент: законодавством передбачено, що зарплати слідчих у територіальних управліннях такі ж, як у слідчих Центрального апарату – понад 30 тисяч гривень. Зараз у Верховній Раді на розгляді в депутатів лежить законопроект, яким  пропонуються зміни до Закону України «Про Державне бюро розслідувань». Якщо за нього проголосують ми   зможемо набрати оперативних працівників. Без змін до закону це неможливо, тож доведеться покладатись на оперативних працівників СБУ, управління захисту економіки.

Кого і як  відбирали  на посади в ДБР ?

Хто буде розслідувати злочини? Це колишні слідчі Національної поліції, прокуратури, СБУ, інших правоохоронних органів. Але, згідно з законом, їх має бути не більше 49%. Решта – 51% слідчих не повинні мати досвіду у слідстві. Це дозволить залучити до Державного бюро розслідувань юристів з інших сфер, яким раніше дорога у слідство була закрита через відсутність досвіду.

Я вважаю, що використання детектора брехні при відборі кадрів – це річ потрібна. За регламентом конкурсної комісії результати цього дослідження не є визначальними, за яким Директор ДБР ухвалює рішення про призначення чи не призначення працівника на посаду. Це тільки рекомендаційний характер. Але завдяки цим результатам керівник може оцінити не лише професійні навички претендента на посаду, а й його моральні, ділові, особисті якості.

Наші зарплати

Оклади усіх працівників Державного бюро розслідувань прописані у законі. Зарплатня кожного співробітника – це оклад, а також доплата за вислугу років та доступ до державної таємниці. Будь-яких премій, як в інших правоохоронних органах, законом не передбачено.

Свою діяльність ми розпочнемо з розслідувань нових справ. Старі кримінальні провадження нам не передаватимуть. Вони маю бути доведені до логічного завершення тими правоохоронними органами, які розпочали роботу з ними. Адже є і такі провадження, які розслідують вже протягом чотирьох – п’яти років, тому зараз забирати дві тисячі томів і починати наново вивчати всю історію процесу – не логічно. До того ж, я не відкидаю такого варіанту, що у підсумку під час передачі документів щось може загубитись, а ми залишимось крайніми.

Напевно, перші справи Теруправління ДБР у Львові стосуватимуться розслідувань корупції на державному кордоні. Як відомо, вона як процвітала, так і процвітає. Я думаю, що це буде одним з перших пунктів у нашій роботі. Крім того, на території Львівської області чимало військових частин, тож і військовим злочинам буде приділятись значна увага. Наразі ми вивчаємо проблемні теми свого регіону.

Законом України про ДБР чітко передбачено, що для повідомлення про вчинення кримінального правопорушення буде окрема телефонна лінія. Також буде інтернет-сторінка, факс, електронна пошта. Безумно, що про свою діяльність ми регулярно звітуватимемо перед громадськістю та сподіваємось на тісну співпрацю з нею. Ніхто краще, ніж люди на місцях, не знають про правопорушення місцевих чиновників та правоохоронців. Тож ми готові співпрацювати».

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ