Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Економіка

Дефiцит Пенсiйного фонду може становити близько 20 млрд грн

Дефiцит Пенсiйного фонду щорiчно становить мільярди гривень: у 2009 роцi — 30 млрд грн, у 2010 — 26,6 млрд, наступного року, якщо нiчого не робити, вiн складе близько 20 млрд грн. Цi кошти доводиться видiляти з держбюджету, вiдбираючи їх у лiкарiв, вчителiв, вiдмовляючись вiд державних iнвестицiй та створення нових робочих мiсць. Про це сьогодні, 1 лютого, на прес-конференції у Львові повідомив перший заступник начальника Головного управління Пенсійного фонду у Львівській області Олександр Сафін.

За його словами, сьогодні спостерігається надзвичайно високий рiвень спiввiдношення пенсiйних видаткiв до ВВП: «У минулому роцi пенсiйнi видатки складали 18% вiд ВВП — чи не найвищчий рiвень у свiтi. Цього року, зважаючи на зростання економiки, вони дещо нижчi — 16,3% ВВП. Це тягар, який не винесе жодна економiка. Для розвинених країн, якi теж мають подiбнi демографiчнi проблеми, норма 9-11%».

«Один з найвищих у свiтi рiвень навантаження на заробiтну плату: лише соцiальне страхування — 41,2%. до того ж, цi надвисокi внески майже повнiстю сплачує роботодавець. Це заганяє зарплати у тiнь та позбавляє державу можливості підвищувати ставки під час кризи», - пояснив Олександр Сафін.

Він також зазначив, що кiлькiсть працюючих поступово знижується (з 15,8 млн, у 2006 роцi до 14,4 у 2010р.), тодi як кiлькiсть пенсiонерiв залишасться майже незмiнною на рiвнi близько 13,7 млн.

«Сьогдні простежується великий розрив мiж розмiрами пенсiй (доходить до 100 разiв), що викликає невдоволення у суспiльствi. Двi третини пенсiонерiв отримують пенсiю менше 1 тисячi гривень. Великий розрив мiж пенсiями чоловiкiв та жiнок. Середнiй розмiр пенсiй за вiком у жiнок складає 872 грн., у чоловiкiв — 1 327 грн», - зазначив Олександр Сафін.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ