Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Волинь

Декомунізація сприяє формуванню спільної ідентичності — дослідження Центру Разумкова

69% експертів вважають, що здійснення політики декомунізації має позитивний вплив на формування спільної загальнонаціональної ідентичності, 21% переконані у її протилежному впливі

Такими є результати експертного опитування Центру Разумкова, презентованого 12 квітня у Києві.

Майже 90% опитаних експертів відзначають позитивний вплив на формування спільної загальнонаціональної ідентичності визнання Голодомору 1932-1933 рр. геноцидом українського народу, 82% – засудження нацистського тоталітарного режиму і 74% – засудження комуністичного тоталітарного режиму із забороною використання та пропаганди відповідної символіки.

На позитивний вплив від встановлення в Україні Дня пам’яті та примирення 8 травня для вшанування пам’яті всіх жертв Другої світової війни 1939-1945 рр. вказують 70% експертів, але в позитивному впливі зміни назви свята Дня Перемоги (9 травня) на День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні впевнені 65%.

62% експертів відзначають позитивний вплив заміни в офіційних документах, назвах державних свят, пам’яток історії та ін. назви “Велика Вітчизняна війна 1941-1945 рр.” на “Друга світова війна 1939-1945 рр.”

Таке рішення, як визнання борцями за незалежність України у ХХ ст. УНР, Українських січових стрільців, загонів Холодноярської республіки, ОУН, УПА, Народного Руху України за перебудову, матиме позитивний вплив на думку 64% експертів.

Нагадаємо, 9 квітня 2015 р. Верховна Рада України прийняла 4 закони про декомунізацію, розроблені істориками та експертами Центру досліджень визвольного руху, Українського інституту національної пам’яті та Реанімаційного пакету реформ: про заборону пропаганди комуністичного та нацистського режимів, щодо відкриття архівів КГБ, вшанування борців на волю України у ХХ ст., увічнення перемоги над нацизмом в Другій світовій війні.

“День пам'яті та примирення” 8 травня встановлений Указом Президента України Петра Порошенка № 169/2015 «Про заходи з відзначення у 2015 році 70-ї річниці Перемоги над нацизмом у Європі та 70-ї річниці завершення Другої світової війни» від 24 березня 2015 р.

Центр досліджень визвольного руху

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ