Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини України: День в історії - 142 роки тому народився Яків Рощепій
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

День в історії - 142 роки тому народився Яків Рощепій

10 листопада 1879 р. народився Яків Рощепій - конструктор, винахідник автоматичної ґвинтівки та самохідного комбайна.
Яків Рощепій

Про це повідомляє Укрінформ.

Народився в селі Осовець (тепер – Чернігівська область). Серед дванадцяти дітей він був найстаршим. Закінчив чотири класи церковно-парафіяльної школи, але бідність родини не дала змоги Якову отримати подальшу освіту.

У 1895 році Яків зробив велосипед з дерева і їздив на ньому по селу. Незвичайний транспортний засіб потрапив на очі місцевій знаті, вона й потурбувалась, щоб хлопець взяв участь у земській виставці досягнень. Звідти Яків повернувся з премією в десять царських рублів. Тоді за такі гроші можна було купити головну тяглову силу на селі – коня.

На Всеросійську виставку Яків виготовив дерев’яне куряче яйце у півлітровій пляшці, за яке теж одержав грошову премію і диплом учасника виставки.

У 1898 році Якова призвали на військову службу і направили у російську фортецю Зегрж Варшавського військового округа, де він служив ковалем зброєремонтної майстерні.

У 1902 році винахідник-самоук запропонував проєкт самозарядної ґвинтівки оригінальної конструкції, а у 1904 році на базі відомої трьохлінійки Мосіна сконструював першу у Російській імперії десятизарядну автоматичну гвинтівку оригінальної схеми, у якій був нерухомий ствол і напіввільний затвор.

У 1907 році Яків Рощепій запропонував нову, вдосконалену модель автоматичної ґвинтівки. На Петербурзькій технічній виставці 1910 року автоматичну ґвинтівку Рощепія було відзначено великою срібною медаллю «За трудолюбие и искусство».

Після 1917 року Яків Рощепій продовжив свою конструкторську діяльність на заводі «Арсенал» у Києві. Він удосконалив гвинтівку, створивши новий зразок 1918 року. Нарешті, в 1920 році приїхав з ґвинтівкою в Москву в Головне артилерійське управління, але не отримав сприяння і, повернувшись на батьківщину, вирішив кинути збройову справу.

Та все ж у кінці 1921 року він очолив збройове виробництво Трудової комуни ім. Бакуніна (Катеринослав).

14 серпня 1928 року конструктор Рощепій представив науково-технічній раді збройово-кулеметного тресту проєкт нової автоматичної ґвинтівки. Простота і надійність гвинтівки Рощепія, бездоганність її автоматики були відзначені науково-технічною радою. Взагалі простота пристрою – одна з переваг всіх моделей зброї Якова Рощепія. Але застосування нестандартного патрона поставило хрест на хорошій гвинтівці. Тільки в розпал Другої світової війни, у 1943 році в СРСР було розроблено новий, так званий проміжний патрон.

Ще один – цілком мирний – винахід Рощепія теж випередив свій час.

У 1924 році у рідному селі Осовець він виготовив і вивів на лан самохідний зернозбиральний комбайн. Всі металеві та дерев’яні деталі, пружини конструктор виготовив власноручно вдома. Діюча модель комбайна сама рухалась, підбирала колоски, обмолочувала, видавала в бункер зерно. Самохідний комбайн, виготовлений за розробками Рощепія, з’явився на українських полях лише в кінці 40-х, але вже під іншим авторством.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ