Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

Депутат пропонує використовувати енергію від крематорію для опалення лікарні

Дискусійне питання будівництва крематорію у Львові потребує комплексного підходу, а не передчасних рішень. Про це в коментарі Гал-інфо заявив депутат Львівської міської ради від фракції «Європейська Солідарність» Юрій Ломага.
фото - facebook.com/andriy.sadovyi

«Історія з будівництвом крематорію у Львові триває вже майже рік, відколи я є депутатом. За цей час були членні дискусії та пояснення з цього приводу, але в суспільстві досі немає однозначної позиції. Однак міський голова якимось дивним чином вже провів конкурс, опубліковано макети проєкту. Усе це пройшло повз депутатський корпус, але на минулій бюджетній комісії нам озвучили пропозицію виділити кошти на проєктно-кошторисну документацію і таким  шляхом ми маємо легалізувати дій міського голови. Депутатів традиційно просто ставлять перед фактом. З нами, як із представниками громади, з цього приводу ніхто не радиться», - сказав Юрій Ломага.

На запитання чи потрібен все ж таки для Львова крематорій він відповів:

«Це питання є актуальним. Я не є прихильником лише консервативних підходів до поховання людей. Людина завжди повинна мати вибір: або бути похованою традиційно для нас, або ж бути кремованою. Однак ми не можемо змушувати людей лише до кремації. Ми, як християни, знаємо, як навчає Біблія, що із землі взятий у землю має повернутися. Це є воля і вибір людини».

Депутат наголосив, що ключовим у цьому питання є також чинник коштів на проєкт. Він додав, що на сьогодні в бюджеті бракує грошей навіть для того, щоб задовольнити бюджетні запити лікарень, які допомагають живим.

«Проєкт є доволі дороговартісним. Спершу була озвучена сума 100 млн грн. Тепер вже говорять про 200 млн грн. Знаючи, як у нас це все у Львові відбувається, я не здивуюся, якщо вартість сягне і 300 млн грн. Ми вже пояснювали, що таких грошей у бюджеті просто немає. Ми запитували на комісії у представників органів виконавчої влади про те, де будуватимуть цей крематорій.  Нам пропонують будувати його на території Голосківського кладовища. Це гарна ідея, але куди ми будемо дівати теплову енергію, яку отримуватимемо після спалювання тіла? Цю енергію нам пропонують просто викидати у повітря, але це не раціонально. Натомість це можна використати раціонально і з користю, наприклад, для опалення садочків, школи, будинків, будь-чого. До цього питання треба підходити комплексно. Я пропонував, скажімо, перенести його ближче до району Щурата, або ж ми могли б поставити крематорій біля лікарні швидкої допомоги на вул. Миколайчука і цим теплом опалювати лікарню», - сказав Юрій Ломага.

Нагадаємо, як писало раніше Гал-інфо, сьогодні виконавчий комітет Львівської міської ради ЛКП визначив «Виробничо-реставраційний комбінат ритуальних послуг» замовником виготовлення проектно-кошторисної документації для будівництва крематорію на території Голосківського цвинтаря і церемоніальної будівлі на території Янівського цвинтаря.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ