Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Політика  |  Економіка

Депутати фракції «Європейська Солідарність» звернулися до ВРУ щодо недопущення вилучення коштів місцевих громад

Фракція «Європейська Солідарність» У Львівській міській раді звернулася до Президента України та Верховної Ради України щодо підтримки Збройних Сил України та недопущення вилучення коштів місцевих громад.

Депутати закликають спрямувати 70% коштів з ПДФО військових - місцевим громадам на потреби військових (та соціальний захист сімей військових), за поданнями військових частин; 30% коштів з ПДФО військових - місцевим громадам на облаштування захисних споруд; 100% коштів Дорожнього фонду - передати до основного фонду Держбюджету і спрямувати на бюджетне кредитування військової промисловості.

Відповідне звернення під час пленарного засідання сесії міської ради зачитав депутат фракції «Європейська Солідарність» Володимир Марусяк.

«Обмеження місцевого самоврядування, руйнування реформи децентралізації через позбавлення бюджетів громад податку на доходи фізичних осіб (ПДФО) - неприпустимі. Неприйнятними є аргументи, ніби саме ці кошти будуть спрямованими нашим військовим.

Насправді відібрані у місцевих громад кошти скерують не військовим, а двом відомствам, де контроль їхнього використання буде ускладненим: Державній службі спеціального зв'язку та захисту інформації (ДСТЗІ) і Міністерству стратегічної промисловості. За звичною практикою, це означатиме збільшення корупційних скандалів, а не покращення забезпечення військових», - переконує Володимир Марусяк.

За словами депутата, сьогодні необхідно спрямувати кошти, власне, на підтримку військових: озброєння, оснащення пунктів постійної дислокації, тощо.

«Важливо дбати про те, чого потребують військові. Крім того, проводити закупівлі прозоро, ефективно і швидко. Саме місцеві бюджети можуть це забезпечити. Також є необхідність залишити достатньо коштів для обладнання сховищ, облаштування фортифікаційних позицій та інших питань захисту українців: і на фронті, і в громадах.

Для підтримки військової промисловості найбільш ефективним способом є надання бюджетних кредитів з 0% ставкою. Це примусить контролювати кошти як державним органам, так і підприємствам. Тому ми вимагаємо відмовитися від позбавлення місцевих громад законних надходжень», - заявив Володимир Марусяк.

Депутат додав, що українці повинні зберегти і посилити механізми, які зміцнюють нашу країну і зв’язок громадян із Збройними Силами України, адже децентралізація – це основа української стійкості.

«Отож ми закликаємо Верховну Раду України під час доопрацювання проекту Закону України «Про внесення змін до розділу VI Бюджетного кодексу України щодо забезпечення підтримки обороноздатності держави та розвитку оборонно-промислового комплексу України» (№10037), внести до нього положення, передбачені у проекті Закону України «Про внесення змін до розділу VI "Прикінцеві та перехідні положення" Бюджетного кодексу України щодо збільшення фінансової підтримки обороноздатності держави» (№10037-2)».

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ