Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Депутати облради вимагають від влади не допустити монополізації управління українськими облгазами

Депутати Львівської обласної ради звернулися до голів РНБО, Верховної Ради, прем’єр-міністра, міністра з питань ПЕК та до голови НАК «Нафтогаз України» з проханням створити при РНБО спеціальну комісію з вивчення питання щодо захисту громадян області від небезпечних посягань на газорозподільні мережі приватних (у тому числі іноземних) структур, які порушують конституційні права громадян України та безпеку техногенного характеру, та враховуючи те, що фінансування будівництва газорозподільної мережі області здійснювалось за кошти територіальних громад, субвенцій державного та місцевого бюджетів, вимагають питання зміни власника або балансоутримувача вищезазначених мереж здійснювати за погодженням із Львівською обласною радою.
 Відповідне звернення було прийнято на десятій сесії Львівської облради 26 грудня.
«З 1 січня за розпорядженням ДАК “Газ України” ВАТ “Львівгаз” позбавлено права користуватися газорозподільними мережами. Це рішення не погоджене з обласною державною адміністрацією та обласною радою. Воно може спричинити непередбачувані наслідки – без газопостачання може залишитись населення області, а також не виключається ймовірність аварійних витоків газу та техногенних катастроф. Ліквідація газопостачального підприємства означає, що понад п’ять тисяч висококваліфікованих працівників залишаться без роботи», – зазначено у зверненні.
 Крім того, депутати стурбовані неконтрольованим перерозподілом акцій, якому сприяє позиція Міністерства палива та енергетики України, а також тиском силових і контролюючих органів на колектив ВАТ “Львівгаз”.
«Причину такого стану речей вбачаємо в намаганні російського “Газпрому” через структури "РосУкрЕнерго" монополізувати управління українськими облгазами. Рішуче заперечуємо проти передачі газорозподільних мереж нашої газотранспортної системи у власність окремих російських бізнес-структур. Звертаємо вашу увагу на те, що газорозподільна система області збудована за рахунок значних вкладів громадян, колективів, сільськогосподарських підприємств, обласного та державного бюджетів, а також НАК “Нафтогаз України”. Тому вимагаємо від КМУ, Верховної Ради України, Ради національної безпеки і оборони України, НАК “Нафтогаз України”, Міністерства палива та енергетики України, Фонду державного майна України створити при РНБО спеціальну комісію з вивчення даного питання, забезпечити захист громадян області від небезпечних посягань на газорозподільні мережі приватних (у тому числі іноземних) структур, які порушують конституційні права громадян України та безпеку техногенного характеру, постачання тепла, права на працю, а також враховуючи те, що фінансування будівництва газорозподільної мережі області здійснювалось за кошти територіальних громад, субвенцій державного та місцевого бюджетів, вимагаємо питання зміни власника або балансоутримувача вищезазначених мереж, здійснювати за погодженням із Львівською обласною радою», – йдеться у зверненні.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ