Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Державна екологічна інспекція повторно оштрафує впливових "зливачів" нечистот у Славському

Йдеться про власників розкішних котеджів у Славському на вулиці Волошина поблизу гори Тростян, які роками (!) користуються незаконно збудованою та несправною очисною спорудою, спускаючи каналізаційні води прямо в карпатський ліс.

Зазначимо, що упродовж останніх десяти місяців дані порушення тричі фіксувалося комісіями Славської селищної ради, та один раз - Державною екологічною інспекцією у Львівській області, працівники якої минулорічної осені притягнули до адміністративної відповідальності за порушення вимог щодо поводження з відходами, що в свою чергу спричинило забруднення земельних ділянок, кількох власників елітних садиб, зокрема, екс-банкіра та бувшого посадовеця Фонду гарантування вкладів фізичних осіб Ігоря Грицака. Однак віз й понині там.

Повторно заходи держконтролю за дотриманням вимог природоохоронного законодавства на території селища Славське Сколівського району державними інспекторами з охорони навколишнього природного середовища були проведені 2 липня 2020 року.

Як вбачається з акту проведення держконтролю, що є у розпорядженні Гал-інфо, у ході перевірки на вулиці Волошина біля будівлі очисної споруди інспектори виявили витік нечистот на земельну ділянку орієнтовними розмірами 30х1 м, що є порушенням статтей 15, 17, 32 Закону України «Про відходи» та статті 167 Земельного кодексу України.

Після цього спеціалістами відділу інструментально-лабораторного контролю Інспекції на ділянці зі слідами витікання було проведено відбір проб грунту з метою виявлення вмісту забруднюючих речовин.

У подальшому за результати проведених лабораторних досліджень було виявлено перевищення забруднюючих речовин за такими показниками: амоній (обмінний) – 11,12 (при нормі 5,87) та фосфор (рухомі форми) – 84,20 (при нормі 60,82).

Враховуючи зазначене, Державна екологічна інспекція у Львівській області скерувала лист у Сколівський відділ ГУ Держгеокадастру для надання інформації щодо нормативно-грошової оцінки земельної ділянки, на якій знаходиться будівля очисної споруди - з метою подальшого розрахунку збитків, заподіяних внаслідок забруднення земель.

Окрім того, на даний час Інспекцією скеровано виклики-повідомлення власникам елітних садиб на вул. Волошина, які користуються незаконно збудованою та несправною очисною спорудою – для надання пояснень та складання протоколів про адміністративне правопорушення. Йдеться про власників будинків №57, №61, №63, №67, №73, №75 та №77 – громадян: Грицака Ігоря Юліановича, Грицака Остапа Ігоровича, Ворушиліна Костянтина Михайловича, Дідевича Сергія Ігоровича, Кушпіта Володимира Петровича, Маслюка Андрія Дмитровича та Муляка Романа Володимировича. Враховуючи ситуацію із карантинними заходами, порушники природоохоронного законодавства викликані на 03.08.2020 року.

Також усім вищеперерахованим порушникам (враховуючи систематичність порушень, виявлення аналогічних правопорушень), Інспекцією було видано припис щодо запобігання негативному та екологонебезпечному впливу на земельну ділянку та ліквідації наслідків такого впливу. Що, зокрема, полягає в демонтажі труб, з яких витікають нечистоти на земельну ділянку.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ