Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Держкомпанія не змогла відібрати майно хлібзаводу, продане фірмі екс-начальника земресурсів

Суд відмовив у позові ДАК «Хліб України» про визнання недійсним договору купівлі-продажу нерухомості «Львівського комбінату хлібопродуктів» ТОВ «Торговий дім «Геосистеми». Про це свідчитьрішення Господарського суду Львівської області від 15 березня. Про це пеишутьть

Йдеться про майно у м. Львів, вул. Лемківська, 9. З основних об’єктів – склад (зруйнований на 78%, площа скоротилась до 629 кв.м.), млин (3047 кв.м., зруйнований на 90%, лишився фундамент).

У червні 2009 році «Львівський комбінат хлібопродуктів», заснований ДАК «Хліб України», продав згадане майно на аукціоні компанії ТД «Геосистеми».

У грудні 2015 р. ДАК «Хліб України» подала позов про визнання договору купівлі-продажу недійсним, зазначивши, що він не був посвідчений нотаріально, не пройшов державну реєстрацію, а тому є нікчемним.

Однак суд зауважив, що є рішення суду 2009 року, за позовом ТД «Геосистеми» до хлібзаводу про визнання права власності на цю нерухомість. Цим рішення договір купівлі-продажу визнаний дійсним. Відповідне рішення суду залишається в силі і не скасовувалося.

Водночас суд вказав на те, що за українським законодавством договори, що не пройшли держреєстрацію, не є нікчемними. Реєстрація мала відбутися одночасно із нотаріальним посвідченням. А фірма «Геосистеми» у 2009 році зверталась до суду про визнання договору купівлі-продажу дійсним, оскільки хлібзавод ухилявся від нотаріального посвідчення договору. Після того, як суд визнав договір дійсним, таке посвідчення вже не вимагалося.

ДАК «Хліб України» повідомив, що умови договору фактично не були виконані, бо хлібзавод грошей від продажу не отримав, бо ТОВ «Товарна біржа «Перша Універсальна» їх не перерахувала. Однак суд вирішив, що це є окремим предметом спору і не може вирішуватись у цій справі.

Також були спростовані доводи ДАК «Хліб України» щодо відсутності дозволу на продаж майна, оскільки суду були надані відповідні листи держкомпанії.

Суд визнав, що ДАК «Хліб України» подала позов до суду, пропустивши трирічний строк позовної давності, не навівши поважних причин її пропущення. У звязку зі спливом позовної давності у позові було відмовлено.

«Торговий дім «Геосистеми» зареєстрований у Києві на ТОВ «Компанія з управління активами «Актив», що керує закритими інвестфондами «Вест фінанс» і «Юдісі Холдінг Паблік Лімітед».

За даними реєстру майнових прав, об’єкти на вул. Лемківська, 9 у лютому 2014 року були продані ТОВ «Резерв П Л Ю С», що донедавна була оформлена на ТОВ «КУА «Актив», засновниками якої є Ігор Таранський, Анатолій Гурський, Іван Коцьо, Богдан Каспісь. «КУА «Актив» має 41,7% акцій ПАТ «Львівський хлібокомбінат».

Сьогодні «Резерв П Л Ю С» оформлено на віргінський офшор «Геос Девелопмент ЛТД».

У червні 2009 р., коли ТД «Геосистеми» купила на аукціоні майно, власниками фірми були Світлана Музика і Михайло Лавейкін, екс-начальник обласного управління земельних ресурсів у Львівській області.

Свого часу Лавейкін був фігурантом земельних скандалів, а у 2012 р. його затримали за крадіжку 1,5 млн грн. Це гроші, що мали піти на відшкодування втрат сільського господарства і які фірми Лавейкіна отримали від покупців землі і мали перерахувати держказначейству, але не зробили цього.

nashigroshi.org

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ