Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

Дієтолог порадила, скільки солі можна вживати щодня

Денна норма солі для здорової людини не має перевищувати 5 грамів, у людей із хронічними хворобами сіль треба звести до мінімуму або взагалі відмовитися.
Дієтолог порадила, скільки солі можна вживати щодня

Такі поради дала лікар-дієтолог Оксана Скиталінська в коментарі кореспонденту УНН.

"Не варто відмовлятися повністю від солі, тому що сіль – це природний продукт, але його треба вживати дуже обмежено – максимум 5 г на день для здорової людини. Якщо ж у людини є якісь проблеми із нирками чи серцево-судинні захворювання, їй солі треба менше – є навіть безсольові дієти для людей, які мають проблеми з нирками", - зазначила медик.

За її словами, сіль покращує смак їжі й, відповідно, вона викликає виділення травних ферментів та соляної кислоти, внаслідок чого їжа краще перетравлюється.

При цьому вона додала, що сіль можна додавати в страви, які природно не містять солі – зокрема, до продуктів рослинного походження. Водночас, м’ясо, морська риба і без того містять достатньо солі.

Також, за словами О.Скиталінської, дуже багато прихованої солі містить хліб, який, як правило, люди вживають щодня. Крім того, надмірно міститься натрію хлору в чіпсах та інших снеках – горішках, сухариках тощо, а також у ковбасних виробах.

"Якщо ми споживаємо надмірно солі, то ми змушуємо наші судини надмірно скорочуватись, спазмувати; надмір солі пошкоджує судини. Для здорових людей це не помітно, але для літніх і хворих людей надмірне споживання солі може стати причиною головних болів, підвищення кров'яного тиску тощо", - додала дієтолог.

Тож, за порадою лікаря, при приготуванні їжу краще недосолювати і солити вже після приготування.

Нагадаємо, після тривалих застіль на різдвяні свята слід перейти на триразове харчування, включити в меню багато овочів і зелені, спробувати голодувати, а також ввести фізичну активність.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ