Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

Для підтвердження одужання від коронавірусу ПЛР-тест не потрібний

На сьогодні згідно з нормативними документами Міністерства охорони здоров’я України та рекомендаціями Всесвітньої організації охорони здоров’я для того, щоб вважати людину такою, що одужала від коронавірусу, не потрібно робити повторне лабораторне обстеження, - інформує пресслужба ЛОДА.
Фото Олена Ляхович

Про це зазначають медики та додають, вірус ще може залишатись в організмі, але не є достатньо сильним, щоб інфікувати навколишніх.

«Як тільки ми почали працювати з коронавірусом, для того, щоб визнати людину такою, яка одужала від захворювання, потрібно було два рази робити повторне обстеження, яке показувало, що людина не виділяє інфекції. Потім перейшли на один ПЛР тест з мінусовим результатом. Сьогодні ж говорять про те, що цього робити не варто взагалі. Не тому, що Міністерство економить на нашому з вами здоров’ї, а тому, що наука йде вперед», - розповіла керівник Львівського обласного лабораторного центру Наталія Іванченко.

Пацієнта вважають здоровим, якщо пройшло 14-ть днів від початку хвороби і якщо упродовж останніх трьох днів цього терміну людина немає клінічних ознак захворювання.

«Дослідження показують, що через 14-ть днів від початку хвороби, навіть якщо людина одержує позитивний результат ПЛР тесту, це означає, що тест система зловила уламки РНК коронавірусу, які виявляються, але доза інфікування є такою, що людина не становить небезпеки для навколишніх»,-  зазначила Наталія Іванченко.

Повторні дослідження методом ПЛР будуть проводити лише тим людям, яких потрібно перевести в нековідний стаціонар, або ж у клінічно важкому випадку.

«Не створюйте ажіотажу, не штурмуйте сімейних лікарів. Є доведені критерії одужання ВООЗ і на них ми на сьогодні опираємось. Респіратор або маска, соціальна дистанція 1,5 метри й чисті руки – це ті чинники, які зможуть зберегти наше здоров’я,  здоров’я наших дітей та навколишніх»,-  наголосила медик.

Додамо, що від початку пандемії на Львівщині у 36 тисяч осіб діагностували коронавірусну хворобу.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ