Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

До Дня Соборності та Свободи покажуть тематичні фільми

22 січня українці святкують День Соборності та Свободи. Спеціально до свята UA: ПЕРШИЙ покаже серію тематичних роликів та документальних фільмів. про це повідомила PR-служба телеканалу UA:Перший.

Протягом всього дня на телеканалі UA: ПЕРШИЙ транслюватимуться міжпрограмні ролики, присвячені Дню Соборності та Свободи, в яких українці з усіх куточків країни дають відповідь на два простих, але дуже важливих запитання: "Що для вас Україна?" та "Що для вас означає бути українцем?" У проекті взяли участь представники різних професій – лікарі, викладачі, письменники, актори, співаки, волонтери, журналісти, дизайнери тощо.

"Ми запросили до співпраці усі регіональні філіі, щоб спільними зусиллями обрати лише по 1-2 представника з кожної області, які візьмуть участь у проекті. І він став для мене справжнім одкровенням. Ми побачили, що незалежно від того, де ти живеш, якою мовою розмовляєш, в якій сфері працюєш, є те, що всіх нас об’єднує – любов до України. Адже і лікар з Дніпра, і правозахисниця з Криму, і вчитель з Чернівців так само люблять Україну, як і я – людина, яка живе в Києві. І почути це було дуже важливо для мене, – розповідає керівниця проекту, менеджерка суспільно-політичного напряму ПАТ "НСТУ" Марія Фрей. – Не менш важливо, що герої цих відеороликів – люди з різних, не побоюсь цього словосполучення, історичних епох. Люди старшого покоління, часів радянської України і молодь, в жилах якої тече кров Незалежності. Приємно чути, що всі вони люблять Україну і вважають себе українцями. Це підтримує дух єдності".

О 09:40 UA: ПЕРШИЙ покаже документальний фільм "Легіон. Хроніка Української Галицької армії" режисера Тараса Химича, сюжетна лінія якого створена на основі спогадів очевидців. Під час Першої світової війни сотні тисяч українців, мобілізовані до складу іноземних армій, гинули в окопах за чужі їм інтереси. У складі ж австро-угорської армії діяв окремий український добровольчий легіон січових стрільців. Ці відчайдухи, присягнувши на вірність австрійському цісарю, все ж плекали надію на відродження власної держави. Стрічка показує неоднозначну історію 1918-1919-х з точок зору всіх сторін-учасниць.

Двосерійний документальний фільм "Українська Гельсінська спілка: вектор визначено" продовжить ефір UA: ПЕРШИЙ о 10:55. Стрічка розповідає про дисидентський рух в Радянському Союзі, одним із результатів якого стало створення 7 липня 1988 року у Львові Української Гельсінської спілки. Спілка декларувала, що захищатиме національні права – права націй на самовизначення. Спілка вимагала негайного конституційного визнання статусу української мови як державної. Це фільм про тисячі, мільйони людей, які стали на шлях боротьби за побудову незалежної української держави.

Документальний фільм "Дебальцеве", який розповідає про події лютого 2015 року, коли українська армія на тлі переговорів у Мінську змушена була відступити з містечка Дебальцеве, вийде в ефірі о 12:00. Тоді терористи за підтримки кадрових російських військових кинули всі сили, щоб захопити місто, яке є одним із найбільших залізничних вузлів України, і надати ще один козир російському президентові Владіміру Путіну у політичній грі. Ті події стали одним із найсуперечливіших моментів російсько-української війни.

Нагадаємо, що День Соборності та Свободи щороку відзначається 22 січня в день проголошення "Акта злуки" Української Народної Республіки (УНР) і Західно-Української Народної Республіки (ЗУНР) у 1919 році. Офіційно в Україні це свято відзначається з 1999 року.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ