Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

До сьогоднішнього концерту у Львові клавесин привезли зі столиці

В Україні є лише два клавесини - у Києві та Сумах. Нещодавно швейцарці подарували кафедрі давньої музики Національної музичної академії ще два інструменти. Клавесини виготовляє київський майстер Дмитро Титенко. У Львові немає жодного такого інструмента. Для сьогоднішнього концерту його привезли зі столиці.
Нагадаємо, сьогодні, 7 вересня, у рамках IV Міжнародного фестивалю давньої музики в хоровій школі «Дударик» відбудеться концерт «Клавесинова музика в Україні та Росії ХVІІІ ст.». Про дослідження і популяризацію клавірної спадщини українських композиторів, проблеми та перспективи виконавства в Україні говорили сьогодні під час «круглого столу» фахівці.
Досліджує клавесинну музику кафедра давньої музики Національної музичної академії ім. П. Чайковського (м. Київ). За словами професора кафедри, клавесиністки Світлани Шабалтіної, 5 років тому на кафедрі почав діяти клас клавесину, відтак навчальний процес вносить свою лепту у відродження давньої музики. На першому курсі піаністи знайомляться з конструкцією клавесину, культурою та мистецтвом того часу, стилістикою цього інструменту і величезним репертуаром.
«Сьогодні є тенденція, коли сучасні композитори пишуть твори для клавесина. Проте, вони рідко чують справді чисте звучання клавесина, яке могло б їх надихнути. Перспективи у музики в клавесиновому виконанні такі ж важкі, як і в іншої класичної музики», – каже Світлана Шабалтіна і водночас стверджує, що попит на таких виконавців дуже високий, оскільки камерні оркестри розуміють, що у своєму складі треба мати фахівця.
Сьогодні під час концерту Світлана Шабалтіна виконає по 3 сонати М. Березовського та Д. Бортнянського, полонез Ю. Козловскі, кадриль А. Жиліна, варіації на російську тему І. Хандошкіна, анонімну сюїту зі збірки монастиря в Ярославлі та 3 танці з Львівської лютневої табулятури ХVІ ст.
Клавесиністка народилась в Києві, закінчила Московський інститут ім. Гнєсіних і аспірантуру при ньому в класі фортепіано, стажувалась у Краківській музичній академії. Професор кафедри давньої музики НМА ім. П. Чайковського з 2000 року. Концертує як солістка і у складі камерних ансамблів. Виступала у Великобританії, Франції, Італії, Нідерландах, Швейцарії та інших країнах світу. 
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ