Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Дочка Президента УГВР взяла участь в урочистостях на Львівщині

Вчора, 16 липня, Львівщина відзначала 73-річницю утворення Української Головної Визвольної Ради та 25-річчя першого відзначення УГВР, повідомив кореспондент Гал-інфо з місця події.

У гірському селі Сприня Самбірського району на території  спортивно-туристичного оздоровчого комплексу "Прикарпаття" на місці колишньої лісничівки біля пам’ятника засновникам УГВР відбулися велелюдні урочистості з нагоди святкування річниці УГВР.

Квіти до підніжжя пам’ятника творцям УГВР поклали дочка Президента УГВР Кирила Осьмака Наталя, голова ЛОДА Олег Синютка, заступники голови ЛОР Андрій Білоус, нардеп Ярослав Дубневич, від імені нардепа Андрія Лопушанського його помічники, депутати обласної ради, делегації Городоцького, Старосамбірського, Мостиського, Дрогобицького, Пустомитівського, Турківського, Самбірського районів та міста Самбора, громадські та політичні організації області.  

Довідка.

У січні 1944 з мандату командування УПА Л. Шанковський очолив ініціативну комісію, яка встановила зв'язки з окремими представниками колишніх партій та непартійними діячами. Представники ОУН полк. А. Мельника не погодилися увійти до планованого керівного органу. Установчі збори УГВР відбулися 11 — 15 липня 1944 біля сіл Недільна (нині Старосамбірський район) та Сприня (нині Самбірський район) під охороною відділів УПА. У зборах взяло участь 20 осіб, інші 5 погодилися прийняти мандати, але не могли прибути. Між засновниками більшість не належала до ОУН; 10 з них походили з Північно-Західних Земель та Наддніпрянщини. В Україні згодом кооптовано 4 члени (до 1950 року).

На зборах, якими керував Ростислав Волошин (Голова Президії Великого Збору УГВР), схвалено тимчасовий устрій, платформу та універсал УГВР до українського народу. УГВР ухвалила демократичні засади державно-політичного життя і соціально-економічну програму майбутнього устрою України. Обрано президію УГВР: президент — Кирило Осьмак, віце-президент — В. Мудрий, о. І. Гриньох та І. Вовчук, генеральний секретаріат (гол. Роман Шухевич — Т. Чупринка), генеральний суд і генерального контрольного.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ