Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Здоров'я

Додає сил та віри у себе: що таке іпотерапія та як такі заняття допомагають ветеранам

У селі Суходіл Львівської області щонеділі проводять іпотерапію для українських захисників.

Такі заняття допомагають військовим, які зараз проходять реабілітацію у центрах “Галичина” та “Хуторівка”, впоратися з наслідками бойових травм. Гал-інфо відвідало одне з тренувань та розповідає, що таке іпотерапія та як вона допомагає відновлюватися бійцям. 

Фото: Гал-інфо
Фото: Гал-інфо
Фото: Гал-інфо
Фото: Гал-інфо
1/2

Що таке іпотерапія й у чому її користь 

Іпотерапія — це комплексний реабілітаційний метод, заснований на терапевтичній взаємодії з кіньми. Вона допомагає поліпшити моторику, координацію та рівновагу, загальний фізичний та психоемоційний стан людини. 

“Верхова їзди потребує іншої посадки, іншого положення тіла в просторі, це специфічні рухи. Усе це разом створює певний рівень навантажень, що покращують фізичний стан людини. Що ж до психологічної складової, звичайно, вперше взаємодіяти з конем — страшно. Але це також викликає і захват. Відтак, заняття дають можливість пережити різні емоції. Однак разом з цим, сідаючи на коня, навчаючись ним керувати, роблячи різні вправи верхи, людина усвідомлює, що здатна долати й різні труднощі у житті”, — пояснює тренерка верхової їзди, студентка факультету ветеринарної медицини ЛНУВМБ імені С.З. Ґжицького Маргарита Щербина.

Фото: Гал-інфо
Фото: Гал-інфо
Фото: Гал-інфо
Фото: Гал-інфо
1/2

Вона додає, що кінь створює потужне енергетичне поле. Сама тварина має багато емоцій і спілкування з нею дає ресурс.

“Завдяки заняттям у людей формується і гарно розвивається впевненість  собі, своєму тілі, можливостях, у перемозі над своїми страхами, у контролі над емоціями. Коли людина, яка втратила кінцівку, сідає на коня, вона починає відчувати свою владу над життям та ситуацією. Часто хлопці кажуть: “Якщо я можу керувати конем, то я зможу керувати й своїм життям””, — ділиться Маргарита Щербина.

Тренерка також зауважує,  що за словами психотерапевта реабілітаційного центру Сергія Тітаренка, бійці, які проходять іпотерапію краще почуваються фізично та психологічно, підготовка до протезування у них проходить більш легко.  

Як проводять іпотерапію для ветеранів Львівщини

Іпотерапія — це додатковий реабілітаційний захід. Для бійців, які зараз проходять реабілітацію у центрах “Галичина” та “Хуторівка”, заняття організовує психологиня Олександра Хандогіна. Вона разом з чоловіком, який теж є військовим, має двох коней та ще з 2018 року проводить заняття для військових. До цього іпотерапію організовували для дітей з інвалідністю. 

Фото: Гал-інфо
Фото: Гал-інфо
Фото: Гал-інфо
Фото: Гал-інфо
1/2

Після початку повномасштабного вторгнення вже понад 200 українських захисників пройшли іпотерапію завдяки Олександрі. Разом з нею та Маргаритою Щербиною проводити таку реабілітацію для бійців допомагають також психотерапевт Сергій Тітаренко, волонтери та психолог центру “Галичина” Оксана Головко.

“Це дорога реабілітація. Лише утримання одного коня обходиться 400$ на місяць, це без урахування ліків, збруї. Собівартість одного заняття становить орієнтовно 800 гривень. А таких занять тривалістю близько 40 хвилин одній людині треба щонайменше 6-8. Також важливо враховувати, що коні не можуть працювати довго. Оптимальний час роботи для них — 2 години 4 разів на тиждень. Попри це та вартість, іпотерапія все ж дуже дієва. Це дуже м'яке фізичне навантаження на свіжому повітрі. Заняття дають можливість пропрацювати м'язи, потрібні для протезування, покращити координацію рухів, фактично заново познайомитися з власним тілом”, — розповідає Олександра Хандогіна.

Позитивний вплив іпотерапії відзначають і самі військові. На заняття вони приїздять невеликими групами — з 4-6 людей. Хтось пробує взаємодіяти з конями вперше, для когось це вже 3-4 заняття. Але незалежно від досвіду, спільними лишаються приємні враження.  
“Я отримую неймовірне задоволення. Настрій стає набагато кращим. Сьогодні я пробував їздити риссю. Я звик до фізичних навантажень, але тут доводиться вивчати нові руки, звикати до нових процесів. Це насправді набагато важче, ніж здається на перший погляд, але від цього виникає тільки ще більше бажання займатися”, — ділиться військовий Артур Головін. 

Він додає, що за можливості радить всім побратимам спробувати іпотерапію. Адже це додає багато сил і надихає. 

Підготувала Олеся Філоненко

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ