Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

Доступ до безоплатних ліків: що змінилося у державних закупівлях

МОЗ України повідомило що змінилось у державних закупівлях.

Значну частину ліків важкохворі українці отримують безоплатно: щороку МОЗ України закуповує лікарські засоби та медичні вироби за кошти Державного бюджету. З 2015 року державні закупівлі МОЗ проводяться через міжнародні організації. Прозорий процес закупівель дозволяє заощаджувати до 40% бюджетних коштів і купувати ще більше необхідних ліків.

ОСНОВНІ ФАКТИ ПРО ДЕРЖАВНІ ЗАКУПІВЛІ

Більше коштів і більше ліків

У Державному бюджеті на 2019 рік на закупівлі передбачено 6,6 млрд грн за 40 напрямами. Це більше, ніж бюджет на закупівлі у попередні роки (5,9 млрд грн). На ці кошти Україна закупить близько 1300 найменувань препаратів та медичних виробів.

Завдяки державним закупівлям через міжнародні організації, в Україні з’явилося 95 нових препаратів  - вони зареєстровані і доступні для громадян.

Також державні закупівлі через міжнародні організації дозволити закуповувати ті самі ліки значно дешевше, а на заощаджені кошти купувати ліки додатково. За оцінкою Рахункової палати, міжнародні організації зекономили до 40% бюджету на ліки, а деякі препарати закуповувалися у 26 разів дешевше, ніж це робив МОЗ до 2015 року.

П’ятий рік поспіль для України здійснюють закупівлі ліків Програма розвитку ООН (ПРООН), Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ), Crown Agents.

Сьогодні Україна повністю забезпечена вакцинами за Календарем щеплень

10 видів вакцин від 10 небезпечних хвороб, які діти і дорослі мають отримати за Календарем щеплень, є в усіх областях України. Такі показники маємо вперше за останні роки. Причини: пріоритет держави щодо захисту громадян від небезпечних хвороб, прозорий процес закупівлі і авторитетні партнери. Вакцини для України закуповує Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) - лише якісні і ефективні, які давно і широко використовуються у світі і мають гарантію якості. Якщо порівнювати закупівлі до запровадження процесу через міжнародну організацію - маємо заощаджені кошти і внаслідок цього - більше вакцин. Наприклад, вакцину від поліомієліту "Імовакс" зараз ЮНІСЕФ закуповує напряму у виробника у 8 разів дешевше, ніж у 2014 році купувала Україна.

Стенти - безоплатно всім пацієнтам з інфарктом у критичному стані

Нині держава забезпечує безоплатне стентування для всіх пацієнтів з інфарктом з елевацією сегмента ST, які потребують негайної допомоги. Завдяки цьому та з розвитком мережі реперфузійних центрів показник летальності внаслідок інфаркту є втричі нижчим, ніж середній показник в цілому по Україні  (4,7% проти 12,3% відповідно). Перший прорив у забезпеченні стався у 2016 році, коли компанія Crown Agents за ті ж кошти змогла закупити втричі більше стентів у 2016 році, ніж це робив МОЗ України до запровадження закупівель через міжнародні організації. Це ще один факт, коли великий гравець без корупційних складових може економити державні кошти, а результат відчутний кожному пацієнту, який потребує невідкладної допомоги.

На 90% препаратів для онкохворих нижчі ціни - значно більше ліків для онкохворих

90% препаратів по дорослій онкології сьогодні закуповують дешевше, ніж 2014 року. Так, наприклад, у випадку з препаратами “Бікалутамід” та “Доцетаксел” ціну вдалося знизити у 19 та 6 разів відповідно.

Цього року ми плануємо покрити 100 % потребу за напрямами онкології. Це стало можливим завдяки заощадженим державним коштам, ефективним міжнародним закупівлям, що дозволило додаткову закупівлю ліків на суму в 900 млн грн. Крім того, цьогоріч ПРООН вдалось розширити конкуренцію під час закупівель онкопрепаратів і забезпечити повне покриття потреби.

Усі пацієнти з раком крові отримують необхідні препарати

Прямі контракти та відкриті тендери дозволяють ефективно закуповувати ліки. Наприклад, у 2017 році ПРООН закупили у 6 разів більше Нілотинібу, ніж закуповував МОЗ у 2014 році. А препарат Іматиніб для пацієнтів із хронічним мієлоїдним лейкозом - у 67 разів дешевше, ніж це робило міністерство до впровадження міжнародних закупівель. Це дозволило на 100% покрити потребу за цими препаратами.

Безоплатні ліки для усіх пацієнтів з туберкульозом і ВІЛ

Завдяки ефективності державних закупівель для деяких напрямків закупівель вдається повністю покривати потребу, тобто забезпечувати медзаклади тією кількістю препаратів, яку вони заявляють. Цього року на 100% МОЗ України планує покрити потребу за такими напрямами як туберкульоз, антиретровірусна терапія, скринінг, дитяча онкологія, низку орфанних захворювань та інші.

Вперше - безоплатні ліки для дорослих з ЮРА та ПІД

Експерти МОЗ у співпраці з пацієнтськими організаціями розширили вікові групи пацієнтів, хворих на вроджені імунодефіцити та ювенільний ревматоїдний артрит. Безоплатні ліки вже цього року стануть доступні не лише для дітей, а й для дорослих. Вперше МОЗ України централізовано за кошти державного бюджету закупить необхідне лікування для  таких пацієнтів, старших 18-ти років.

“Кришталеві діти” будуть забезпечені протезами

У 2020 році Україна закуповуватиме життєво необхідні протези для дітей із вродженим недосконалим остеогенезом (“кришталеві діти”). Завдяки оптимізації напряму закупівлі ендопротезів експертам вдалось знайти можливість на це без залучення додаткового фінансування.

Централізовані закупівлі ефективніші, ніж регіональні

Наприклад, у 2017 році ПРООН закуповував Летрозол по 0,1 дол. за таблетку (в загальній кількості закупили понад 100 тисяч табл), тобто майже у 6 разів дешевше, ніж комунальний заклад “Клінічний онкологічний диспансер “ДОР” (0,57 дол. за табл.,  а загалом 4500 табл).

Препарат Гемцитабін (1000 мг) ПРООН купує за 12,93 дол. США за флакон, при цьому у 2018 році Національний військово-медичний клінічний центр “Головний військовий клінічний госпіталь” купив цей препарат аналогічної торгової марки за 54,47 дол. США, тобто більше, ніж у 4 рази дорожче за ПРООН.

Лікарський засіб Цисплатин (50 мг) Національний військово-медичний клінічний центр “Головний військовий клінічний госпіталь” купив у 2018 році за ціною 16,16 дол США, що у 3 рази дорожче за ціну ПРООН.

Завчасне планування

Торік МОЗ України вперше до нового року затвердило всі (40) програми номенклатури закупівель на 2019 рік. Це означає, що закупілі розпочались раніше, а ліки швидше будуть закуплені і доставлені у лікарні.

Серед напрямів державних закупівель - дитяча та доросла онкологія, ліки для хворих з орфанними захворюваннями, забезпечення лікування хворих на ВІЛ/СНІД, туберкульоз, гепатити тощо.

Доказові ліки

Минулого року на базі МОЗ України було створено робочу групу з перегляду номенклатури, до якої увійшли лікарі та експерти фармако-економічного спрямування. Використовуючи в тому числі підходи оцінки медичних технологій (health technology assessment), вдалося переглянути номенклатуру (список лікарських засобів та медичних виробів, що закуповуються в рамках державної програми) щодо відповідності міжнародним клінічним протоколам/настановам, а також - оцінити економічну доцільність засобів та доказовість, взаємозамінність тих чи інших номенклатурних позицій. Окрім того, важливим етапом роботи групи став аналіз номенклатури на предмет наявності дискримінаційних характеристик, що обмежували конкуренцію на торгах. В результаті, спільними зусиллями експертів - фармако - економістів та лікарів вдалося досягти вагомих результатів роботи. Наприклад, очікується, що у зв’язку із раціоналізацією номенклатури загальна економія за напрямом дорослої онкології складе близько 40,2 млн грн, на які можна буде закупити додаткові обсяги необхідних ліків.

Розробка нових підходів до обрахунку потреби в ліках

МОЗ України спільно із Всесвітньою організацією охорони здоров’я (ВООЗ) розробили методику обрахунку потреби у вакцинах у 2018 році, що дозволить раціонально планувати потребу у щепленні та використовувати бюджетні кошти, виділені на закупівлю вакцин. Засновуючись на цій позитивній практиці, МОЗ спільно з  командою Київської Школи Економіки розробили методики обрахунку потреби додатково для 15 напрямів закупівлі ліків за бюджетні кошти 2019 року.

Переглянуто склад експертів, що супроводжують державні закупівлі

На початку 2019 року МОЗ України ініціювало формування груп експертів та фахівців із супроводу закупівель лікарських засобів та медичних виробів на основі нових підходів та критеріїв. Завдяки спрощенню всіх процедур, кількість груп вдалося скоротити з 80 до 29, до них увійшли також представники громадських та пацієнтських організацій та ДП «Медичні закупівлі України». За основу до відбору членів груп бралися антикорупційні критерії та підходи. Так, до складу сформованих експертних груп увійшли 83 експерти (лікарі та фахівці), а також - 23 представника інститутів громадянського суспільства.

Створено ДП “Медичні закупівлі України” та проведено перші успішні закупівлі за кошти Глобального Фонду

Перші результати торгів новоствореного ДП "Медичні закупівлі України" були успішними: до 34% ефективності та зниження цін у порівнянні з регіональними закупівлями. Наприклад, за результатами аукціону на закупівлю Ганцикловіру ціна знизилася до 500 грн за флакон 500 мг, що на 34% дешевше за мінімальну в ProZorro за 2018 рік -  757,56 грн. У ході аукціону на Валацикловір отримано ціну нижчу на 23% (6,2 грн проти 8,07 грн за 500 мг): (http://prozorro.gov.ua/tender/UA-2018-06-15-000704-c). А ціни на Флуконазол  виявилися вдвічі нижчими за минулорічні в ProZorro - 1,3 грн проти 2,6 грн за 100 мг.

Згідно з планами Уряду, ДП “Медичні закупівлі України” згодом має взяти на себе функцію з закупівлі медичних товарів, яку наразі виконують міжнародні організації. Закупівля препаратів для профілактики та лікування опортуністичних інфекцій, що закуповуються за кошти Глобального фонду для боротьби із СНІДом, туберкульозом та малярією в Україні, - перший етап інституційного розвитку новоствореного підприємства.

У майбутньому державне підприємство "Медичні закупівлі України" також буде допомагати регіонам підвищувати ефективність використання місцевих видатків на закупівлю ліків і медвиробів.

Ліки в кожній лікарні

МОЗ України, з метою забезпечення ефективного використання бюджетних коштів на закупівлю ліків та медичних виробів, було забезпечено внесення  ряду змін до постанови Кабінету Міністрів України від 17.03.2011 №298 «Про затвердження Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для виконання програм та здійснення централізованих заходів з охорони здоров'я».

З метою забезпечення оперативного та мобільного перерозподілу медикаментів, зменшення бюрократичних бар'єрів, МОЗ України  дерегульовало відносини з перерозподілу лікарських засобів та медичних виробів та забезпечило можливість закладам охорони здоров'я незалежно від регіону та місцезнаходження самостійно здійснювати перерозподіл ліків та медичних виробів.

Крім того, з метою забезпечення ротації лікарських засобів та медичних виробів й продуктивного їх споживання, встановлено, що лікарні мають забезпечити першочергове використання лікарських засобів і медичних виробів з меншим строком придатності.

Також, з метою ефективного використання ліків, медвиробів та вакцин  обласні департаменти з охорони здоров’я та лікарні зобов'язано, у разі прогнозованої неможливості використання лікарських засобів та медичних виробів ініціювати до МОЗ перерозподіл не менш як за п’ять місяців до завершення строку придатності або коли строк придатності лікарських засобів та медичних виробів становить не менш як 30 відсотків загального строку придатності.

Для контролю наявності ліків, медвиробів і вакцин у медзакладах та областях, Уряд зобов’язав департаменти охорони здоров’я розміщувати на власних сайтах інформацію про запас ліків та за яку вартість вони були закуплені незалежно від того, за кошти якого бюджету відбулась закупівля, місцевого чи державного. Така публікація здійснюється також на онлайн-ресурсі eliky.in.ua, що використовується закладами охорони здоров'я з всіх областей України та є безпрецедентним прикладом співпраці пацієнтів, лікарень та держави. Це ще один крок до громадського контролю за використанням дороговартісних лікарських засобів та медичних виробів.

Крім того регіональні департаменти уповноважено моніторити залишки ліків і вакцин у кожному медзакладі області і за потреби оперативно перерозподіляти їх між закладами,  координуючи процес доставки ліків безпосередньо до пацієнта на рівні області.

Моніторинг залишків ліків у реальному часі

МОЗ України у партнерстві із Програмою розвитку ООН в Україні ініціювало розробку інформаційно - аналітичної системи обліку залишків e-Stocks. Триває процедура тендеру на обрання розробника системи, а запуск системи очікується на кінець 2019 року. Дана система дозволить в реальному час кожному моніторити залишки ліків, закуплених за державні кошти в кожній лікарні, яка їх отримує.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ