Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Дружина Посла ЄС в Україні, відвідала Київську фабрику Roshen

Дружина Посла ЄС в Україні, відвідала Київську фабрику ROSHEN, - прес-служба OSHEN Confectionery Corporation.

Вивчаючи історію свого роду, пані Томбіньська з’ясувала, що її прапрадід Ігнатій Каленьський (Ignacy Kaleński) був одним із управителів Київського цукрорафінадного заводу, на території якого нині розмістилася фабрика ROSHEN. Пан Каленьський згадується в переліку директорів підприємства в 1894-1903 рр. і 1913-1918 рр.

Завод запрацював у 1870 році й спочатку випускав цукор-рафінад «головами», а пізніше – грудковий цукор різних сортів. Тоді це було одне з найрозвиненіших підприємств Києва з сучасним устаткуванням, що постійно оновлювалося та модернізувалося. У технологічному процесі широко використовувалися дослідні розробки як вітчизняних, так і зарубіжних інженерів. Наприклад, кресленики та обладнання замовлялися за кордоном, зокрема у Великій Британії (м. Манчестер).

На своїх майданчиках цукрорафінадний завод мав також заклади житлового, службово-навчального та допоміжного призначення, власні інженерні мережі, залізничне обслуговування, телефон, автомобільний парк і навіть річкову пристань. З розширенням виробництва в 1875 р. тут пробурили перший артезіанський колодязь, а в 1899 р. та 1912 р. – ще два. Тоді ж провели каналізацію. Станом на 1913 р. на території заводу знаходилося дві робітничі казарми (чоловіча на 950 місць і жіноча), житлові будинки для службовців і управлінців, два училища, а також лікарня на 50 ліжок. До головного корпусу лікарні прибудували операційну, передопераційну, пологове відділення, жіночу палату й санітарний вузол із ванною, а також обладнали лабораторію для медичних, хімічних і бактеріологічних аналізів. Працювала на заводі й бібліотека, а у чоловічій казармі розміщувалася лекційна зала, де для працівників організовували спектаклі та лекції з показом «світлових картин». Тут же відбувалися спеціальні читання: духовні вів священик, а медичні – лікар заводу. У 1910 р. запровадили електропостачання – відтоді всі приміщення освітлювалася за допомогою власної електричної станції. Під час націоналізації початку 1920-х років цукрорафінадний завод переорієнтувався на випуск солодощів і кондитерської продукції. Цукеркові фабрики Києва, серед яких була і відома шоколадна фабрика В. Єфимова, об’єднали в одне кондитерське підприємство, якому в 1923 р. присвоїли ім’я К. Маркса. У кінці 1990-х рр. воно увійшло до складу ЗАТ «Рошен».

Нині Київська кондитерська фабрика ROSHEN сертифікована відповідно до міжнародних стандартів якості ISO 9001:2008 та безпеки продуктів харчування ISO 22000:2005 і спеціалізується на виробництві бісквітної продукції, печива, тортів тощо. Її особливою гордістю є легендарні «Київські торти», що вже давно стали візитівкою Києва та корпорації ROSHEN.

Пані Томбіньська разом із іншими нащадками Ігнатія Каленьського мала змогу не лише оглянути територію фабрики та зовнішній вигляд будівель, а й побувати в колишньому директорському кабінеті, де на стелі зберіглася тогочасна ліпнина.

«Знати історію своєї родини має кожен. Це дає змогу краще зрозуміти власне життя. Самих відомостей про дати народження чи смерті предків недостатньо: важливо досліджувати, чим були наповнені їхні дні. Пройтися там, де жили чи працювали твої рідні, з якими ти не був знайомий особисто, пройнятися атмосферою цих місць – то щось дуже особливе, цим не можна нехтувати», – переконана пані Томбіньська.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ