Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

Двадцять років тому відбулась прем'єра культового "Титаніка"

Режисер Джеймс Кемерон 12 разів занурювався на дно до затонулого "Титаніка", щоб ідеально зняти фільм. А на стрічку витратили у 27 разів більше, ніж на побудову самого судна. Еспресо.TV зібрало невідомі факти про культовий фільм-катастрофу "Титанік" до 20-річчя з прем'єри стрічки.

Режисер Джеймс Кемерон почав цікавитися затонулим "Титаніком" задовго до того, як стартували зйомки фільму про нього. Одного разу він побачив документальну стрічку Роберта Балларда на National Geographic, який знайшов уламки лайнера на дні Атлантичного океану.

Він дуже захопився цією історією і вирішив зняти художній фільм, щоправда, не знав, як це зробити, адже ніколи не знімав драми.

Насправді спочатку режисер не так хотів знімати фільм, як "випросити" гроші у компанії на експедицію до судна. Свої кошти він таки отримав і кілька разів відвідував місце, де затонув корабель. На це 20 Century Fox витратили $2 млн.

Після того, як Кемерон вдосталь надивився на залишки корабля, він уклав угоду із компанією і почав готуватися до зйомок. Команда стартувала з пошуків акторки, яка могла б зіграти Роуз. Претендентками на головну роль режисер вважав Гвінет Пелтроу, Клер Дайнс та Габрієль Анвар.

Молода ж Кейт Вінслет вважала інакше, тому запекло боролася за місце. Вона щодня писала та дзвонила режисеру, доводячи, що лише вона підходить на цю роль. Одного разу акторка відправила листівку із підписом "Від вашої Рози" із трояндою, а згодом сказала режисерові: "Ти не розумієш! Я Роуз. Я не знаю, чому ти взагалі шукаєш когось іншого". Врешті Кемерон затвердив Кейт на роль.

Роль Джека теж міг зіграти інший актор — Метью МакКонахі, та пізніше команда помітила 21-річного Ді Капріо, який виглядав молодше, і запросили його зіграти Джека. Леонардо намагався внести свої поправки до образу героя, роблячи його більш мужнім, але режисер вгамував амбіції молодого актора.

На місце Ді Капріо також хотіли взяти Кріса О'Доннелла, Джареда Лето і ще невідомого тоді Біллі Крудупа. Остаточне рішення режисер прийняв тоді, коли він побачив Кейт і Леонардо разом у кадрі.

Окрім молодої Рози, для стрічки потрібна була ще й Роза "у роках". На цю роль команда майже одразу знайшла акторку. Нею стала голлівудська зірка 30-х років Глорія Стюарт. З часом вона перестала з'являтися у стрічках, і лише у 60-х її можна було помітити у не надто гучних фільмах. І ось, віці 85 років, вона знову з'явилася на екрані, щоб зіграти 100-річну Розу.

Щоб зробити фільм ідеальним, Джеймс Кемерон здійснив більше 12 занурень до затонулого лайнера. Разом із ним на дно опускалися дизайнери, художники та костюмери, щоб усе у фільмі виглядало так само, як колись було на кораблі.

До речі, компанія, яка робила килими для лайнера, іще працювала на момент зйомок. За проханням режисера, фірма зробила такі ж і для фільму. Усього за останні 20 років режисер занурився під воду більше 33 разів, щоб зрозуміти, чи усі деталі він показав у стрічці.

Під час зйомок "Титаніка" зі знімальною групою сталася дивна історія. Після одного з обідів 50 людей разом із режисером відчули, що недобре почуваються, а згодом — усі потрапили до лікарні. За попередньою версією, хтось додав до супу фенциклідин — наркотик, який іще називають "ангельським пилом".

Не обійшлося і без травм. У сцені, коли корма корабля занурюється у воду, пасажири і екіпаж летять вниз, вдаряючись об частини судна. Будь-кому зрозуміло, що ці трюки виконують каскадери, але кільком з них уникнути травм не вдалося. Декілька з них зламали кістки, і це стало приводом для чуток, що зйомки фільму виходять з-під контролю.

Та були й кумедні моменти. Одна з історій сталася у сцені, коли Джек бере Розу за руку. Оператор так підсвітив руку акторки, що у кадрі було видно абсолютно усі волоски. Тоді режисер одразу зупинив зйомки і сказав, що руку треба терміново поголити. Лише після сеансу депіляції зйомки сцени відновили.

Не варто думати, що портрет Рози із дорогоцінним каменем малював художник чи, тим паче, сам Ді Капріо. Насправді його написав режисер стрічки Джеймс Кемерон, саме його руки з'являються у кадрі. 

Звісно, більшість сцен, у яких корабель тоне, зроблені за допомогою ефектів. Всього у фільмі їх використали близько 500. На сьогодні така кількість ефектів для повнометражної стрічки є дуже маленькою.

Зняти "Титанік" компанії 20th Century Fox коштувало $200 млн. — ця сума удвічі більша за ту, яку зазначали на початку зйомок стрічки. Також зйомка "Титаніка" коштувала у 27 разів дорожче за побудову самого корабля у 1910-х роках.

Фільм "Титанік" був у 48 номінаціях і виборов 87 нагород, 11 з яких — премія "Оскар". Стрічка стала рекордсменом за кількістю номінацій разом із фільмами "Все про Єву" і "Ла-Ла Ленд", їх було 14.

Глорія Стюарт, яка грала 100-річну Розу, стала найстарішою акторкою, якій вручили "Оскар".Отримати нагороду могла і Кейт Вінслет за найкращу жіночу роль, але вона програла Хелен Хант. Щодо Леонардо ді Капріо, то його у списку навіть не згадували. Свій "Оскар" актор отримав лише 19 років потому за роль у іншому фільмі - "Легенда Г'ю Гласса".

Те, що за роль у фільмі Ді Капріо навіть не номінували, не здивувало і самого актора. Пізніше, коли він переглядав стрічку із режисером, він критикував свою гру, а під час деяких сцен взагалі закривав обличчя руками через сором.

Роза і Джек — не єдина пара, яку зіграли Вінслет та Ді Капріо. Через 10 років після прем'єри "Титаніка" вони зіграли подружжя у "Житті спочатку", та стрічка не зацікавила ні глядачів, ні критиків.

Хронометраж фільму "Титанік" — 3 год 15 хв. Це на 35 хв довше часу, який потрібен, щоб справжній корабель "Титанік" повністю затонув.

Еспресо.TV

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ