Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Політика

Дискредитація волонтерів відбувається сьогодні, а наслідки дискредитації поліції відбудуться колись, - адвокат

Нещодавно Гал-інфо повідомляло про обшуки у домівках львівських волонтерів Святослава Літинського та Назарія Островського, яких звинувачують в незаконному продажі гуманітарної допомоги – у цьому разі з пригнаних автомобілів.

Як відомо, випадок відкриття кримінального провадження проти волонтерів, які допомагають ЗСУ, не є поодинокими. На Львівщині та в інших регіонах відбуваються переслідування волонтерів, які є синхронними й виглядають спланованими. Про це повідомили на зустрічі ініціативної групи “(Не)безпечне волонтерство”, що відбулась у Львівському пресклубі, у вівторок, 13 вересня.

Тисячі волонтерів по всій Україні, зі слів Андрія Салюка, волонтера благодійної організації «Львівський лицар» відчули цю тривогу і припинили допомагати війську  робити відправки, переганяти автомобілі,— і тепер шукають усі можливі документи, аби виправдати свою діяльність. 

Часто волонтери не в змозі виконувати вимог закону, що стосується волонтерської діяльності, оскільки вимога отримати акт прийому-передачі на практиці є неможлива. 

"Ми все робимо не згідно зі законом, який був написаний ще до війни у мирний час. І ніхто не бере до уваги, що зараз війна і вимоги зовсім-зовсім інші.

Чинне законодавство передбачає, що акт прийому-передачі має підписати комісія у складі командувача бригади, начальника фінвідділу і ще трьох членів комісії. З чинним законодавством важко отримати акт прийому-передачі, а людина, яка це отримує немає можливості поставити щось крім свого підпису”,  повідомив Андрія Салюка

Фото: Львівський пресклуб
Фото: Львівський пресклуб
1/1

Олесь Дзиндра, волонтер, митець, засновник галереї "Музей Ідей", розповів, що вже понад місяць привезені для ЗСУ авто стоять під арештом. Те саме у пана Олега Яницького, у тисячі волонтерів, які або злякались або вже під кримінальним переслідуванням, додав волонтер. 

Волонтер Олег Яницький зазначив, що у висунутих ухвалах ключовою тезою стоїть питання про умисел волонтерів під час війни. 

“Усі ми добре розуміли, що тими речами, якими займалися волонтери, Міністерство було не в стані швидко забезпечити. З 2014 року волонтери це та найактивніша частина суспільства, яка має вирішальний вплив на боєздатність війська і працює над тим, аби забезпечити необхідними речами.  

Для того, щоб забезпечити воїнів, волонтери, які переважно займаються цим з 2014 року, мають горизонтальні зв'язки напряму з воїнами й перевірені контакти”, – зокрема пояснив Олег Яницький. 

Христя Бойко, директорка Фундації стратегічних змін, зазначила, попри те, що Фундація є приватним фондом, її волонтери не почувають себе у безпеці. 

“Ми маємо можливість користуватися послугами хороших юристів, хороших фінансистів, поза тим ми не відчуваємо себе у безпеці. Також у мене така метафора, що ми тут разом знаходимось у дуже складній багаторівневій грі, але нам досі не дали інструкцій. Я б дуже хотіла дотримуватись правил.

Я вважаю, що некомерційний третій сектор він має бути професійним, має бути відповідальним. Ми готові адвокатувати ці зміни, бути посередниками спілкування між волонтерами й урядовими структурами. Дайте правила гри", – зазначила директорка. 

Фото: Львівський пресклуб
Фото: Львівський пресклуб
1/1

Адвокат Олег Мицик звернув увагу на те, що волонтерам приписують ст. 201 (контрабанда) Кримінального кодексу України, до якої неодноразово вносилось дуже багато змін.

"І я, на перший погляд, не можу сказати, що в ній неправильно, але вона через правову невизначеність дозволяє притягати тих, кого не потрібно", – додав правознавець. 

Олег Мицик погодився, що недобросовісні волонтери справді є, тому правоохоронцям під час розслідування передусім потрібно встановлювати увесь шлях надходження коштів від донора, який мав би повідомити: вкрали благодійники кошти чи ні. 

“Гуманітарна допомога – це кошти донорів, але правоохоронні органи наперед не перевіряють походження, наповнення фондів, донорів, перебіг цих коштів і їх повернення назад у волонтерський гаманець... 

Правоохоронці натягнули лекало розслідування хабаря на розслідування справ відносно волонтерів. І до того ж щиро вважають, достатньо лише того, що на столі лежать гроші й в цьому випадку відбулося доказування складу злочину".

Правоохоронні органи, за словами адвоката, дуже легко дискредитують волонтерів сьогодні, але наслідки дискредитації поліції відбудуться колись.

Крім представників волонтерського руху також були присутні депутатки ВР України різних скликань. Наталія Піпа, депутатка від фракції «Голос», розповіла, що нагальним завданням стане переконати комітет внести зміни до законодавства, а також з’ясувати, як завершити відкриті справи щодо волонтерів: 

“На комітет ми виносимо і маємо проговорити, чи не було допущено перевищення повноважень з боку правоохоронців, чому зокрема цим займався КОРД (підрозділ Національної поліції для вирішення надзвичайних ситуацій - ред.), який щодо деяких волонтерів діяв не у своїх повноваженнях та які  зміни необхідно внести". 

Фото: Львівський пресклуб
Фото: Львівський пресклуб
Оксана Юринець. Фото: Львівський пресклуб
Оксана Юринець. Фото: Львівський пресклуб
1/2

Оксана Юринець, професорка Національного університету «Львівська політехніка», народна депутатка України 8-го скликання наголосила, що починаючи з 24 лютого було прийнято чотири основні закони, додаткові дванадцять та ще понад 300 поправок, які регулюють волонтерську діяльність. Також професорка нагадала волонтерам стежити за своїми даними: 

“Закликаю всі громадські організації зробіть запити на митниці та з'ясуйте, чи вашим ім'ям десь не скористалися. Всі волонтери, що збирали гроші на картки у правовому полі проконсультуйтеся з юристом“.  

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ