Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Джерела безперебійного живлення: як підготуватися до надзвичайних ситуацій

GGjNhXIyHcW5ifqehbRgxJeWibwRPQn0N9z1XAT-39-ylbTgPB_eGWGoPrdptw9f3uTTH84_q7XKdhUQyAlbOqQnahxqyRD-XpFMo0kNLjtceNNw3MB8cn4IPo1uDSPvqpX_tS4qMDzLD9y98oDetrM

Стабільність роботи електронних приладів напряму залежить від якості електроенергії. Стрибки напруги, раптові або планові відключення електроенергії, які постійно спостерігаються в Україні, призводять до зниження ефективності роботи електроприладів або навіть можуть вивести їх з ладу. Забезпечити стабільне функціонування побутової та професійної техніки здатні джерела безперебійного живлення, які можна вигідно купити в інтернет-магазині. Вони здатні миттєво реагувати на зміни, дозволяючи використовувати техніку навіть в надзвичайних ситуаціях.

Що таке джерела безперебійного живлення та як вони працюють

Джерела безперебійного живлення (ДБЖ) – це пристрої, які стабілізують вхідну напругу до заданих параметрів, забезпечуючи безперебійне живлення підключеного обладнання у разі збою в мережі. Вони складаються з акумуляторної батареї та пристрою для її заряджання, інвертора та системи керування. В ДБЖ може використовуватися літій-іонний (Li-Ion), регульовано свинцево-кислотний (VRLA) або свинцево-кислотний із затопленим осередком (VLA) акумулятор.

Джерела безперебійного живлення постійно моніторять якість електропостачання, а при виявленні збою або відхиленні від норми – переходять в повний робочий режим. В екстреній ситуації ДБЖ перемикають техніку на живлення з внутрішніх акумуляторів, що дає змогу запобігти її відключенню одразу після перебою в основному електропостачанні. При цьому енергія з акумуляторів подається на вбудований інвертор, який перетворює постійний струм у змінний, необхідний для використання електричними приладами.

Вбудований інвертор подає змінний струм на під'єднані до ДБЖ прилади протягом усього часу поки триває аварія або перебій в мережі. Коли основне електропостачання відновлюють, безперебійник автоматично перемикає прилади на нього. А найцікавіше те, що після відновлення основного електропостачання пристрій автоматично починає заряджати акумулятори для подальшого використання, тобто самостійно готується до наступної екстреної ситуації.

Чому та де потрібно використовувати джерела безперебійного живлення

Сьогодні українці постійно стикаються з раптовими або плановими відключеннями світла. Навіть коли немає обстрілів, напруга може почати стрибати, тим самим знижуючи ефективність роботи техніки.

Чому багато людей використовує ДБЖ? Щоб це зрозуміти, розглянемо основні причини використовувати джерела безперебійного живлення:

  • стабільність – користуйтеся необхідною технікою навіть при відсутності світла;
  • захист приладів – захищайте чутливі електронні прилади від можливих пошкоджень, які виникають під час стрибків напруги;
  • продовження терміну служби техніки – уникайте різких змін напруги, поліпшуючи ефективність та надійність обладнання;
  • неперервність бізнесу – забезпечуйте неперервну роботу операцій та обслуговування клієнтів навіть під час перебоїв в електропостачанні;
  • збереження даних – запобігайте раптовим вимкненням живлення та отримуйте змогу уникнути втрати важливої інформації.

Враховуючи вищевказані можливості, не дивно, що все більше людей прагне використовувати джерела безперебійного живлення. Їх активно встановлюють у квартирах та приватних будинках, забезпечуючи стабільну роботу обігрівальних приладів (особливий попит мають ДБЖ для газового котла), комп'ютерів та ноутбуків, телевізорів, холодильників, пральних машин та іншої побутової техніки.

Безперебійники є необхідним атрибутом компаній, які займаються спілкуванням з фізичними особами та юридичними організаціями. Їх встановлюють в серверних, тим самим зберігаючи інформацію та забезпечуючи стабільне функціонування дорогого обладнання в екстрених випадках. Й, звичайно, ДБЖ є в медичних установах, тому що від роботи спеціального обладнання, наприклад, апаратів штучної вентиляції легенів, залежить життя людини.

Які є типи джерел безперебійного живлення

Інтернет-магазини пропонують десятки безперебійників, які відрізняються потужністю, вхідною та вихідною напругою й іншими технічними характеристиками. Але одним з найважливіших параметрів є тип пристрою. Саме від нього залежить, з якою технікою та обладнанням вдасться використовувати ДБЖ.

Ми хочемо виділити два основні типи джерел безперебійного живлення:

  1. ДБЖ 12/24 В. Малопотужні пристрої з вихідною напругою 12 або 24 Вольт. Вони підходять для живлення пристроїв, яким потрібна невелика напруга, наприклад, деякі камери відеоспостереження, датчики сигналізації, вимірювальні прилади тощо.
  2. ДБЖ 220 В. Класичні пристрої, здатні забезпечити змінну напругу 220 Вольт. Вони використовуються для живлення основних пристроїв та обладнання в домівках, офісах, медичних установах, серверних центрах.

Коли обираєте тип джерела безперебійного живлення, орієнтуйтеся на потреби системи, її оснащення та навантаження: пристрої з невеликою напругою можуть працювати з ДБЖ 12/24 В, а для живлення більш великих приладів у побуті та бізнесі потрібен ДБЖ 220 В. Враховуючи ці особливості та окремо параметри кожного пристрою, вдасться купити найкращий безперебійник, який забезпечить стабільну роботу техніки в надзвичайній ситуації!

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ