Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Джон Гопфілд та Джеффрі Гінтон отримали Нобелівську премію з фізики

Нобелівськими лавреатами з фізики цьогоріч стали вчені Джон Гопфілд та Джеффрі Гінтон. Вони використали інструменти фізики для розроблення методів, які є основою сучасного потужного машинного навчання
Illustrations: Niklas Elmehed

Про це повідомили у Нобелівському комітеті.

Зазначається, що вони виграли цю нагороду за «фундаментальні відкриття та винаходи, які уможливлюють машинне навчання за допомогою штучних нейронних мереж».

Так, Джон Гопфілд створив асоціативну пам'ять, яка може зберігати та реконструювати зображення та інші типи патернів у даних, а Джеффрі Гінтон винайшов метод, який може самостійно знаходити властивості в даних і в такий спосіб виконувати завдання, як-от ідентифікація певних елементів на зображеннях.

«Робота лауреатів вже принесла величезну користь. У фізиці ми використовуємо штучні нейронні мережі в широкому спектрі областей, як-от розробка нових матеріалів зі специфічними властивостями», — каже Еллен Мунс, голова Нобелівського комітету з фізики.

Більше про вчених

Джон Гопфілд — американський науковець, широко відомий своїм винаходом асоціативних нейронних мереж 1982 року. Окрім фізики, Гопфілд є науковцем у галузі молекулярної біології та біофізики.

Джеффрі Гінтон — англо-канадський когнітивний психолог та інформатик, найбільш відомий своєю роботою над штучними нейронними мережами. Саме його вважають «батьком штучного інтелекту».

Нобелівський тиждень

Зазначимо, із 7 до 14 жовтня триває традиційний Нобелівський тиждень. Так, 7 жовтня оголосили переможця з медицини, 8 — з фізики. 9 жовтня оголосять переможця з хімії, 10 жовтня — з літератури. 11 жовтня вручатимуть Нобелівську премію миру, а 14 — премію Шведського центрального банку з економічних наук на честь Альфреда Нобеля.

Нобелівську премію з медицини отримали вчені, що відкрили мікроРНК

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ