Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Назвали лауреатів Нобелівської премії з хімії

Нобелівська премія з хімії 2023 року присуджується за відкриття та розробку квантових точок

Фото: Depositphotos

Нобелівську премію з хімії присудили вченим Мунгі Бавенді (Массачусетський технологічний інститут, Кембрідж, США), Луїсу Брюсу (Колумбійський університет, Нью-Йорк, США) і Олексію Єкімову (Nanocrystals Technology Inc., Нью-Йорк, США) "за відкриття і синтез квантових точок".

Про це повідомляє Суспільне з посиланням на пресслужбу Фонду Нобеля.

"Нобелівська премія з хімії 2023 року присуджується за відкриття та розробку квантових точок — наночастинок, настільки крихітних, що їхній розмір визначає їхні властивості. Ці частинки мають унікальні властивості і тепер поширюють своє світло з екранів телевізорів та світлодіодних ламп. Вони каталізують хімічні реакції, а їхнє прозоре світло може освітлювати пухлинні тканини для хірурга", — повідомили у комітеті.

Зазначається, що дослідники в основному використовують квантові точки для створення кольорового світла. Вони вважають, що в майбутньому квантові точки можуть сприяти створенню гнучкої електроніки, мініатюрних сенсорів, тонших сонячних батарей і, можливо, зашифрованого квантового зв'язку.

Як повідомляється на сайті Нобелівської премії,  на початку 1980-х років Олексію Єкімову вдалося створити залежні від розміру квантові ефекти в кольоровому склі. Колір скла походив від наночастинок хлориду міді, і Єкімов продемонстрував, що розмір частинок впливає на колір скла за допомогою квантових ефектів.

Кілька років по тому Луїс Брюс став першим у світі вченим, який довів квантові ефекти, залежні від розміру, у частинках, що вільно плавають у рідині.

У 1993 році Мунгі Бавенді здійснив революцію в хімічному виробництві квантових точок, отримавши майже ідеальні частинки. Така висока якість була необхідна для їхнього застосування в техніці.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ