Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Спорт

Ексдепутат “ОПЗЖ” ініціював присвоєння Олександру Усику звання Героя України

Відповідний проєкт постанови щодо присвоєння звання Герой України професійному українському боксеру Олександру Усику на розгляд парламенту 22 серпня подав народний депутат України Юрій Загородній, відомий як ексдепутат забороненої партії “Опозиційна платформа – За життя”.

У пояснювальній записці до проєкту постанови, з якою депутат Загородній доповідав на пленарному засіданні Верховної Ради, обумовлено причину, чому Олександру Усику, чемпіону WBA, WBO, IBF, IBO в надважкій вазі (20-0, 13 КО), потрібно присвоїти звання Герой України.

“За вагомий особистий внесок у розвиток вітчизняного спорту, досягнення високих результатів, виявлені самовідданість та волю до перемоги, піднесення міжнародного авторитету України вважаємо за доцільне запропонувати Верховній Раді України звернутися до Президента України з пропозицією присвоїти звання Герой України професійному українському боксеру Усику Олександру Олександровичу”, – зазначено у записці.

23 серпня Верховна Рада України постановила схвалити звернення ради до Президента України щодо присвоєння звання Герой України професійному українському боксеру Усику Олександру Олександровичу  та доручити Голові Верховної Ради України Руслану Стефанчуку направити текст звернення до Президента України. 

Як відомо, у 2018 році прем’єр-міністр України Володимир Гройсман також пропонував присвоїти боксерові Олександру Усику звання Герой України за перемогу у бою над росіянином Муратом Гассієвим у Москві. Проте ініціативу тодішнього прем’єра українці розкритикували. 

Творець проєкту постанови щодо присвоєння звання Герой України професійному українському боксеру Олександру Усику Юрій Загородній у політиці давно. За даними платформи «ПолітХаб» Громадського руху “ЧЕСНО”,  у 1995-2000 роках (з перервами) Юрій Загородній працював консультантом-інспектором Адміністрації Президента Леоніда Кучми, був першим заступником керівника та головою виконкому СДПУ(о), а у 2002 балотувався у ВР за списком від соціал-демократів. Надалі Загородній був першим заступником голови Адміністрації Президента – Володимира Медведчука. Свою опозиційну кар’єру депутат продовжив у складі проросійського блоку “Не так!”. 

У 2019 році Юрій Загородній був обраний народним депутатом 9 скликання від партії “Опозиційна платформа – За життя”. На час виборів займав посаду проректора з міжнародних питань та з питань європейської інтеграції ТОВ «Львівський медичний інститут». 

У серпні 2020 року депутат став одним із ініціаторів скандального подання до Конституційного Суду щодо фактичного блокування системи електронного декларування в Україні та скасування відповідальності за недостовірне декларування.  

Ще в грудні минулого року Загородній підтримував ідею, згідно з якою президент Володимир Зеленський повинен вести прямі переговори з Росією для припинення війни на Донбасі та засуджував “тарифний геноцид”, який влаштувала українська влада.  

Детектор медіа писало, що близький соратник співзасновника “ОПЗЖ” Віктора Медведчука і за замовчуванням його вірний піарник Юрій Загородній уже після початку повномасштабного вторгнення, 25 лютого, продовжував вести риторику про два “братські народи”, переконував, що Україна є колонією США, а також закликав українців вимагати відставки і перевиборів влади, якщо вона не піде на перемовини з росією «у найближчі години». 

Нагадаємо, як повідомляло Гал-інфо, 21 серпня український боксер Олександр Усик переміг британця Ентоні Джошуа, чим підтвердив свій статус чемпіона світу та свої чемпіонські пояси WBO, WBA, IBF і IBO, які Усик відібрав у Джошуа у вересні минулого року. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ