Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Експерт: до березня Україна і Росія домовляться про газ

Росія має усі правові підстави звертатися до Стокгольмського арбітражного суду розбиратися з заявою України про те, що вона закупить менше газу в 2012 році. Але цей крок буде більш вигідний Україні. Про це заявив екс-глава прес-служби НАК «Нафтогаз», експерт Інституту енергетичних досліджень Юрій Корольчук.

За словами експерта, до 1 липня 2011 року мало бути погоджено обсяг закуповуваного в 2012 році газу, але сторони цього не зробили. Попри право російської сторони звернутися до Стокгольмського арбітражу, Україна перебуває у більш виграшній ситуації, вважає Корольчук, повідомляє Тиждень.

«Мені здається, що Україна на це і розраховує (на позов до Стокгольмського арбітражу - Ред.). У цій ситуації Україна швидше виграє, тому що Газпром буде вважатися стороною, яка починає конфлікт», - сказав експерт.

На його думку, Україна і Росія зможуть про щось домовитися до президентських виборів у Росії, можливо, до березня 2012 року. Результатом домовленостей може бути створення консорціуму за участю європейської сторони. «Мені здається, що будуть захищені інтереси і України, і Росії, тому що їм обом зараз невигідно затягувати конфлікт», - додав Корольчук.

Нагадаємо, раніше прем'єр-миністр Микола Азаров пояснив, чому не поспішає судитися з Газпромом.

Як повідомлялося, Україна має намір знизити закупівлі російського газу в 2012 році з передбачених контрактом 52 мільярдів кубометрів газу до 27 мільярдів кубометрів.

11 січня Міллер заявив, що українська сторона повинна була домовитися з Росією про зниження обсягів закупівлі газу за півроку до настання контрактного періоду. Того ж дня НАК «Нафтогаз України» заявив, що ще в травні 2011 року повідомив «Газпром» про зменшення обсягів закупівлі газу в 2012 році.

Як доказ НАК опублікував відповідний лист до Газпрому. У Нафтогазі зазначають, що, згідно з положеннями контракту від 19 січня 2009 року про купівлю-продаж природного газу в 2009-2019 роках вказаний обсяг поставок може бути зменшено на 20%. Таким чином, річний обсяг природного газу, який компанія повинна відібрати й сплатити за контрактом у 2012 році, становитиме 33,75 млрд. куб. м х 0,8 = 27 млрд куб. м.

На це в Газпромі заявили, що Україна не може в односторонньому порядку визначати обсяги закупівлі російського газу.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ